Drammensfjorden – før og nå

Jan Erik Ask, Hyggen, med særdeles interessant foredrag med tråder bakover i tid og den nære historie fra sin bok ”Drammensfjorden – vårt forhold til fjorden gjennom tidene”

Jan Erik Ask etter avsluttet foredrag for Røyken Rotaryklubb 18.10.2021

Kveldens foredrag var av Jan Erik Ask. Han er fra Hyggen og er svært interessert i Hyggens og områdets historie. Resultatet av dette er blitt flere bøker om ulike sider ved historien. Foredragets tema var nå ”Drammensfjorden – vårt forhold til fjorden gjennom tidene” som også er temaet for hans siste bok. Ask gjennomgikk en rekke forhold knyttet til fjorden og de som levde av og rundt den. Det er vanskelig å gi et rettferdig sammendrag av alt som fremkom av detaljer og fakta, men nedenfor gjengis noen eksempler. Som Ask avsluttet med å si, nå er ca 50 % av bokens temaer berørt. Resten må da overlates til den enkelte, gjerne med boken om fjorden som guide.

For ca 10 000 år siden sto vannet ca 150 m høyere enn i dag. Gamle Røyken kommune besto da av øyer, Spikkestad og Røyken sentrum sto da under vann. På Muserud finner man skjell, dvs stedet lå under vann.

I en bok om Oslofjorden av Sverre Jervell kan vi lese at vikingskip ble bygget på Hyggenstranda ca år 800 av småkongen Ragnar Lodbrok.

I 1745 ble Hyggen omtalt som et fordums ladested, ”nu icke mer”.

Fra 1880-årene var det stor båtbyggeraktivitet i Hyggen og Grimsrud, flere rederier, mange av bøndene var deleiere. I 1892 var det 8 jakteskippere i Hyggen. Disse gikk på fraktefart på fjorden. Siste jakt ble solgt til Arendal i 1935.

På begynnelsen av 1900-tallet var det 23 papirfabrikker mellom Hønefoss og Drammen. Disse bidro til en forurenset fjord. Først på 1980-tallet ser en bedring ut fra en rekke gjennomførte tiltak. I dag følges dette opp gjennom en rekke kontrollstasjoner i fjorden. I dag er det en lang rekke fiskestag i fjorden, både saltvanns- og ferkvanns arter. Et rikt fugleliv er det også på og rundt fjorden.

Fjorden var hovedferdselsåren for folk langs fjorden. Fast rutetrafikk med dampskip kom i 1894. Fjordens første isbryter kom i 1889, ”Thor I”, dagens isbryter er ”Thor III”.

I 1915-17 ble det bygget en stor sementfabrikk på Lahell, Siporex ble etablert i 1940-50 årene, i dag utgjør området Engersand Marina.

Tekst: Svein Qvist-Eriksen

PS: Boken kan kjøpes ved å kontakte historielaget eller Ask.

Røyken Rotaryklubb feiret 50 år

For 50 år siden oppsøkte skipsreder, skipsmegler og konsul Peter Wessel (1926–1994) banksjef Ottar Gjævert i DnCs filial i Røyken sentrum. Wessel representerte Drammen Syd Rotaryklubb og ville lufte muligheten av å få i gang en tilsvarende klubb i Røyken. Han lyktes, og første møtet ble holdt i DnC’s lokaler i Røyken sentrum. Gjennom sitt betydelige kontaktnett hadde Gjævert klart å samle ca. 20 deltagere.

Den 5. oktober 1971 er klubbens offisielle charterdato, dvs. dato for innmelding i det verdens­omspennende Rotary International, som nå består av mer enn 35 000 klubber og 1,2 millioner medlemmer i mer enn 200 land og geografiske områder.

Et sammendrag av klubbens historie kan leses ved å klikke HER

Storstilt og storfin jubileumsfest på Høyenhall 8. oktober 2021

Det var duket til fest på Høyenhall da et 50-talls gjester ankom festlokalet der arrangementskomiteen hadde rigget opp et vakkert bord. Serveringen besto av en bugnende buffet med både varme og kalde retter. Marsipankaken til kaffen sto i stil med jubileet!

Blant gjestene var også en rekke tidligere medlemmer, og det var meget spesielt at chartermedlem fra 1971, Hjalmar Sunde (1937), nå bosatt i Stavanger, hadde tatt reisen for å delta på festen. Sammen med Ove Blakset er Hjalmar de to eneste som er med oss fra chartringen av klubben i 1971.

Klubbens president i jubileumsåret, Morten Berntzen, ønsket velkommen og deretter overlot ordet til konferansier Kolbein Aarnes som loset talere og tilhørere stødig gjennom kvelden.

Det var som det skulle være at festen ble en god anledning for å hedre to medlemmer med ærestittelen Paul Harris Fellow:

Ove Blakset, chartermedlem og i 50 år en engasjert deltager i klubbens liv og aktiviteter, som president, foredragsholder og ikke minst som «fast» kasserer i 20 år eller så.

Håvard Tveitane, mangeårig Rotarianer, medlem av Røyken Rotaryklubb fra 2019. Håvard blir PHFellow for sin innsats som «Semiaden-general» som ga ham ærestittelen Årets Rotarianer i 2020.

Bilder fra begivenheten

Se bilder fra festen ved å bla nedover siden!

Kommentarer overflødig 🙂
Margrethe og Hjalmar Sunde
Konferansier Kolbein Aarnes
Fra venstre: Margrethe Sunde, Hjalmar Sunde, Ingeborg Francke Jensen, Morten Berntzen, Grete Blakset, Ove Blakset
Håvard Tveitane (t.v.) blir Paul Harris Fellow. President Morten Berntzen og president elect Erik Ax (t.h.)
Ove Blakset (t.v.) blir Paul Harris Fellow. President elect Erik Ax og president Morten Berntzen (t.h.)
Royken-Rotaryklubb-50-ar

Semiaden 2021 – en suksess!

Røyken Rotaryklubb deltok med 12 medlemmer.

Semiaden er et årlig familie- og aktivitetsarrangement med poster rundt hele Semsvannet i Asker. Ideen bak arrangementet er å vekke nysgjerrighet for naturen og kulturlandskapet rundt oss. «Postløypa» går rundt Semsvannet, og deltagerne møter spennende oppgaver, utfordringer og opplevelser underveis i løypa.

Semiaden 2020 ble avlyst, men i år ble den gjennomført dog litt annerledes en i et «normalår», men ikke desto mindre en suksess.

Les det hyggelige brevet fra Semiade-sjefen Helle Kjørlaug (ass. guvernør og leder i styringskomiteen) her.

Den allestedsnærværende ordfører Lene Conradi på Semiaden, her sammen med Sverre Strand, Røyken Rotaryklubb. Foto: Svein Qvist-Eriksen, Røyken RK.
Semiaden arrangeres av NaKuHel, men Rotary sørger for bemanning på postene, er parkeringsvakter, og deltar ellers i alle gjøremål for at arrangementet skal flyte. Foto: Svein Qvist-Eriksen, Røyken RK.
Et glimt fra «Semiade-gaten». Foto: Svein Qvist-Eriksen, Røyken RK.

Et mulig «3-minutt»: The New Atlantic Charter

Det er verdt å legge merke til: For fire dager siden (10. juni 2021) signerte president Joseph R. Biden, Jr. og statsminister Boris Johnson, M.P. «The New Atlantic Charter» – en revitalisert og oppdatert erklæring, 80 år etter at Roosevelt og Churchhill signerte 1941-utgaven 14. august dette året.

(Dette 3-min er forsåvidt en oppfølger av et 3-min holdt 28. januar 2019. «Da en ny verdensorden ble skapt. Fra Placentia Bay til Bretton Woods«)

2021 The New Atlantic Charter

The_New_Atlantic_Charter_2021

1941 Atlantic Charter

Atlantic-Charter-1941-m-ust000003-0686

Minnestund ved bautaen 8. mai

Tradisjonen holdes i hevd – uansett, også i disse korona-tider

Røyken Rotaryklubb har med stor glede overtatt ansvaret for markeringen ved bautaen ved Røyken kirke etterat mange Raukvin RKs medlemmer nå er medlemmer av Røyken RK. Spesielt er det gledelig at Raukvin RKs nøkkelpersoner for markeringen har beholdt oppgaven.

Det ble en enkel, men verdig minnestund ved bautaen i Røyken 8. mai. Arrangementer er ikke tillatt, så det ble et begrenset oppmøte av spesielt inviterte, og det ble derfor heller ingen taler.

President Morten Berntzen, Røyken RK sa noen få ord for anledningen, trompetist Eldor Rødseth spilte et militært signal, ordfører i Asker, Lene Conradi la ned en krans og sa noen få ord for å minnes de falne. Hun sa at 8. mai er en av de viktigste dagene vi har, og at vi har veldig mye å være takknemlige for!

Andre inviterte var Grethe Utvei, som representerte kulturorganisasjonen i Asker kommune og Roy Hellegaard fra Røyken Rotaryklubb.

President Morten Berntsen, Røyken Rotaryklubb
Fra venstre: Trompetist Eldor Rødseth, ordfører Lene Conradi, Grete Utvei, Morten Berntzen. Raden med veteraner stilte utenom den planlagte minneseremonien.
Kransenedlegging v/Lene Conradi og Grete Utvei. Morten Berntzen til høyre.
Trompetist Eldor Rødseth og ordfører Lene Conradi.

«Webmaster» vil også markere 8. mai ved å minne om 3-min i fjor: 8. mai 1945: Det ble fred i landet.

Drew Rodgers: Er USA et demokrati?

Drew Rodgers er godt kjent for Røykens rotarianere etter flere foredrag i Raukvin RK, og 3. mai gjestet han Røyken Rotaryklubbs nettmøte med nok et interessant foredrag.

Nedenfor følger referat fra foredraget v/Dagfinn Onshus, og presentasjonen Drew viste kan lastes ned ved å klikke her – eller se presentasjonen lenger ned på siden.

Amerikansk flagg

Drew Rodgers holdt dagens foredrag med det amerikanske valget som bakteppe for utviklingen av et splittet Amerika med skarpe fronter. Han tar basis i europeernes ankomst i 1620 frustrerte over europeisk kontroll og maktmisbruk i mange land. I Amerika var de frie og dette hefter ved amerikanerne fremdeles i dag hos store grupper.

Selv om demokratene i stor grad står for bedring av svakes kår, oppfattes de i store lag av folket som overgripende og kontrollerende med mye lover og regler. Frihetskraften vinner over fornuften og mange stemmer republikansk i strid med hva som tjener dem. Mange skylder på «eliten» uten at dette er et begrep som gir mening.

Mye er også i dag karakterisert av at amerikanerne ikke har tillit til mediene og tyr til sosial plattformer for å hente nyheter, faktisk så mye som 60% henter informasjon fra Facebook og YouTube, ofte fra lukkede grupper hvor konspirasjonsteoriene florerer.

Valg i USA er en kostbar affære og det krever enorme summer å stille som kandidat. Dette betyr at donasjoner ofte har innflytelse på politikken og man kan si at penger styrer valget også som så mye annet. Oljeindustrien og våpenindustrien er sterke økonomiske bidragsytere som medfører at våpenlovgivning og fortsatt utvinning og bruke av olje får frie tøyler.

Tilliten til det offentlige, som er limet i et hvert demokratisk samfunn, er svekket og dette bidrar til uro og oppløsning. Det er et håp om at Biden kan rette opp mye, men har står imot sterke krefter.

USA-i-dag-er-USA-et-demokrati-Drew-Rodgers-Valg-2020-2-2

Drew Rodgers er tidligere amerikansk statsborger, men har bodd I Norge i nesten 40 år. Han har holdt foredrag ved fire amerikanske høyskoler og universiteter, i tillegg til BI og Høyskolen i Oslo og Akershus, hvor han underviste i internasjonal forretningskommunikasjon. I tillegg har Rodgers undervist American studies ved alle disse universitetene. Han har publisert 8 lærebøker – to av dem gjennom det velansette Cambridge University Press. Drew Rodgers er en sterkt politisk engasjert person og har en blogg hvor amerikansk politikk er hovedtema.

Nettmøte i Hurum RK om tunnelløp 2 under Oslofjorden – og to møter til

Vi inviterer til nettmøte

            Mandag 15. februar kl 19.00 – kl 20.00.

Om en tid skal det bli slutt på overskrifter om stengt Oslofjordtunnel. 

Prosjekteringsleder Vibeke Malvik i Statens Vegvesen besøker oss og orienterer om arbeidet som pågår angående tunnelløp 2 under Oslofjorden. Her vil vi få de aller siste oppgraderinger om planene og arbeidet som ligger bak.

22. februar får vi besøk av tidligere dreier, reparatør, klubbleder, ordfører, stortingsmann, konsulent og rådgiver Erik Dalheim. Han vil fortelle om sitt lange og spennende liv i politikken.

1. mars blir det klubbkveld med historisk sus. Den ene av våre chartermedlemmer fra starten i 1977 vil berike oss med sitt ego-foredrag. Vi gleder oss til å høre om Kjell-Eriks spennende liv. 

Velkommen til spennende møter.

Med Rotaryhilsen fra

HURUM ROTARY KLUBB

Gunnar (president)

Digitalt Semiadelotteri 2021

DIGITALT SEMIADELOTTERI 2021 – informasjon og en oppfordring

Semiaden 2020 ble avlyst på grunn av COVID-19 pandemien og planlegging for SEMIADEN 2021 tar hensyn til dette ved blant annet at det tradisjonelle Semiadelotteriet digitaliseres.

Lotteriet tar utgangspunkt i:

  • NaKuHel-Askers filosofi om natur-, kultur- og helsens positive effekt på fellesskapets og menneskets fysiske- og mentale helse
  • Rotarys verdier om å gjøre en samfunnsinnsats som skaper økt trivsel og bedre livskvalitet for andre – «Service Above Self».

Lotteriet er i 2021 et samarbeidsprosjekt mellom Rotaryklubbene og NaKuHel-senteret i Asker. Gevinstene er fra næringslivet, organisasjoner og kunstnere i Asker. Overskuddet går i sin helhet til driften av NaKuHel-senteret i Asker. Salgsperioden er fra 1.8.2021 til og med 31.10.2021.

Du kan laste ned orienteringen ved å «museklikke» her!

Info-til-Rotary-klubbene-om-DIGITALT-SEMIADELOTTERI-2021-20210128

Årets RYLA er avlyst

Vår kandidat i år, Kjartan Christensen Andersen, var påmeldt seminaret som skulle avholdes på Hønefoss 19.- 21. mars 2021. Men dessverre, pandemien har gjort at arrangørene valgte å avlyse.

Foråpentligvis kan vi se frem til RYLA i 2022 – og da har vi to sterke kandidater, nemlig fjorårets kandidat Juni Katrine Lie (som ikke hadde anledning til å stille på nytt som kandidat for årets RYLA 2021) og årets kandidat.

CV-Kjartan-Christensen-Andersen

Her er programmet for Hønefoss-seminaret:

RYLA-2021-Orientering-002