Hurum RK inviterer til nettmøter

Røyken Rotaryklubb er invitert inn i Hurum RK’s «zoom-møter»

«Jeg syntes det er veldig hyggelig gjort av Hurum å tilby oss å være med på deres digitale møter!» – sier president Morten Berntzen.

Det er president Gunnar Myrvang i Hurum RK som inviterer til et velkomponert møteprogram, og han sier:

«Dersom det er interesse hos dere er medlemmene i Røyken Rotaryklubb (kan også gjelde andre klubber) hjertelig velkommen til å delta på våre nettmøter i denne perioden. Dersom dette er aktuelt kan vi sende deres medlemmer invitasjon foran hvert møte med møtelink som gjør det enkelt å logge på. Dersom det er usikkerhet rundt oppkopling kan det tas kontakt med Webansvarlig Magne Myhrene hos oss på tlf 416 20 475.»

Medlemmene i Røyken RK har pr. epost fått tilsendt påloggingsinformasjon til møtet mandag 25. januar kl 19.00 – kl 20.00.

Kveldens foredragsholder er Trond Østgård med foredraget «Fra høgskole til Universitetet i Sørøst-Norge».

Hurum-Rotary-Klubb-Program-vinter-vår-2021

Sverre Baard Strand er Paul Harris Fellow

Røyken Rotaryklubb er stolt over å ha fått nok en Paul Harris Fellow.

Sverre har vært assisterende distriktsguvernør de siste tre årene, og for den utmerkede jobben han har gjort ble han på distriktets årsmøte i desember tildelt Paul Harris Recognition.

Begrunnelsen gjengis i sin helhet:

Sverre er i godt selskap:

«Gutten i Røyken» 2020: Jan Erik Ask

Hedersprisen overrakt Jan Erik Ask på Hyggenstranda

Det ble en meget spesiell «seremoni» da COVID-19 reglene forhindret klubbmøte og fullsatt møtesal på Høyenhall – for denne gangen foregikk overrekkelsen i friluft på Hyggenstranda – med begrenset fremmøte. Spesielt hyggelig var det at forslagsstilleren, Guttorm Grundt, også deltok – og bidro med fortellingen om Jan Erik Asks innsats for å ta vare på Hyggen-historien.

Vinneren av hedersprisen, Jan Erik Ask med 2020-symbolet for «Gutten i Røyken»: Et tekstilbilde laget av Randi B. Lyngra. Rammen innrammet av syrefritt stål og med Rotary-hjulet og inskripsjon. Rammemaker er Harald Otto Johansen, også fra Hyggen.

Det var rigget opp med Rotary-artifakter og det ble servert Hyggen Eplemost i høye glass. Dagen var grå, og det var lett regn i luften, men det var et perfekt sted med fjorden rett ut.

«Rotary-bordet»

At Jan Erik Ask ble «Gutten i Røyken» er godt begrunnet i nominasjonen

Nominasjon-til-Gutten-i-Røyken-2020-Jan-Erik-Ask

Jan Erik Ask innsats for bevaring og videreformidling av Hyggenhistorien gjør at det er en verdig prisvinner som i småregnet på Hyggenstranda denne mandagen i desember fikk overrakt prisen.

Svein Qvist-Eriksen overleverer bildet som markerer at Jan Erik Ask er årets «Gutten i Røyken». «Skipperstua» sees øverst til høyre.

Et av prosjektene som Jan Erik har drevet frem er istandsetting av «Skipperstua» på Hyggen­stranda. Det ble et fint innslag i prisutdelingen at han viste veien til det vesle tømmerhuset som har opprinnelse tilbake til slutten av 17-hundretallet. Den vesle stua rommet i sin tid en familie med 12 unger!

Les også hva RHA skriver på nettavisen!

Utenfor «Skipperstua». Fra venstre: Svein Qvist-Eriksen, Jan Erik Ask, Guttorm Grundt, Åge Borg-Andersen, Erik Ask.

Les mer om «Skipperstua» nedenfor.

Skipperstua

Radioteleskopet på Arecibo kollapset 1. desember 2020

3-minutt den 14.03.2005 handlet om radioteleskopet på Arecibo, Puerto Rico (USA) hvor vi (familien) hadde vært året før.

Radioteleskopet på Arecibo, Puerto Rico (USA)

James Bond (Pierce Brosnan) var der i filmen ”Goldeneye” (1995) og Alec Trevelyan brukte anlegget for liksom å kommunisere med en russisk satellitt for å fjerne London fra kartet.

Vi var der i 2004.

Den 1. desember i år (2020) var det slutt etter 57 år i tjeneste (fra 1963). Derfor er det betimelig å minnes ….

Kollaps!

RADIOTELESKOPETS FIRE OPPGAVER

Atmosfæren

Sender ut signaler og registrerer hva som returneres fra atmosfæren.

  • Finner ut sammensetningen av atmosfæren og hvordan den endres.
  • Finner ut om meteorer og skrot og rester fra romfartøyer

Vårt solsystem

  • Sender ut meget sterke signaler (opptil 1 mill watt) ut i rommet, fanger opp ekko, så svakt som 1/1027 av den energien som blir sendt ut.
  • Finner ut om overflaten på planeter, om asteroider og kometer
  • Finner ut om posisjon og hastighet til fjerne objekter

Universet

  • Mottar og registerer radiosignaler fra fjerne galakser så langt som 10 millioner lysår ute i rommet.
  • Finner ut om pulsarer i fjerne galakser, stjernefødsler og stjernedød.

Er det noen der?

Det er 300 billioner stjerner i vår galakse, Melkeveien. Det tar 168.000 år å reise til nærmeste stjerne med romferge.

Er det mulig å få til kommunikasjon med noen av dem?

Arecibo lytter etter signaler som kan være fra intelligent liv, ser etter periodiske signaler.

Til nå: Intet der ute, så vi er visst helt alene.

Alta-Lindesnes på sykkel

Guttegjengen fra Røyken syklet Norge på langs sommeren 2020

Kjartan Andersen (23), Tobias Bakler (22) og Vetle Tveitane (22)
Bilde: RHA
Tekst: Lasse Norhamo

Foredrag 26. oktober 2020: «På 2 hjul fra Alta til Lindesnes« av Vetle Tveitane.

Vetle Tveitane Bilde: https://www.usn.no/hub/pedagogikk/arkiv/?offset8385=1

Vetle ga en interessant og engasjerende beskrivelse om sykkelturen han sammen med Kjartan og Tobias gjorde i sommer. De er alle studenter i henholdsvis Oslo, Drammen og Bergen. Sport 1 Røyken har gitt vesentlig bidrag i form av rabatter på utstyr, som gjorde det økonomisk mulig å realisere turen.

Vetle har filmet/tatt bilder gjennom hele turen med et lite action kamera. De hadde også en drone med seg, og det ble mange spektakulære videoer. Vetle redigerte bildene på kvelden, og oppdaterte Sport 1 Røyken sin Instragramside jevnlig hver dag gjennom hele turen.

Bilder og videoer skall være tilgjengelig på «@kjartantobiasvetle» på Sport 1 Røyken hjemmeside, i følge Vetle.

RHA hadde 27. juli 2020 et stort oppslag om turen, se HER.

SARS-Cov2 alias COVID-19 – og jakten på vaksine

Roya Horsle: «Covid-19 og mulige behandlingsformer» (19.10.2020)

Roya Horsle i Røyken Rotaryklubb 19. oktober 2020 (Foto og tekst; Dagfinn Onshus)

«Covid-19 og mulige behandlingsformer» – var et særdeles interessant og aktuelt foredrag om virus generelt og vaksinestatusen i verden. Det er mange forskjellige metoder som kan brukes for å få menneskekroppen til å gjenkjenne et virus og dermed bygge antistoffer som gir aktiv beskyttelse mot et virus. For SARS-Cov2, mere kjent som Corona viruset, er det full innsats over alt i verden for å teste fra en effektiv vaksine.

Utfordringen er at det tar tid å komme fram til et sikkert produkt. I tillegg til den prekliniske tesingen på mus og aper, skal det gjennomføres testing i tre faser med stadig større grupper av personer før en kan godkjenne vaksinen. Dersom det oppstår bivirkninger i en av disse fasene som er alvorlige, så vil testingen stoppes. Både Russland og Kina har vaksiner som er i bruk allerede for begrensede grupper, med dette er vaksiner hvor det er gjort snarveier i testprogrammet og derfor utsettes de som vaksineres for unødig risiko. I Europa er det to lovende vaksiner som er i fase 3 og dermed nærmer seg mulighet for godkjennelse. Dette er programmer som følger retningslinjene til WHO og som kan oppnå godkjennelse også i Norge.

Det er håp om at vaksinering av kritisk personell kan start i slutten av 2020.

«Bokanmeldelse»: SAPIENS, en kort historie om menneskeheten

3-minutt-innlegget handlet om en spennende bok – og illustrerer spennvidden i hva klubbens medlemmer er opptatt av.

Per-Erik ga en kort beskrivelse og anbefaling av boken Sapiens, en kort historie om menneskeheten skrevet av Yuval Noah Harari. Sapiens er en fantastisk spennende, tankevekkende og engasjerende bok om menneskehetens historie, og er på kort tid blitt en internasjonal bestselger. Med imponerende letthet manøvrerer Yuval Noah Harari mellom ulike forskningsområder og perspektiver når han tar oss med fra homo sapiens’ første skritt på jorden og frem til i dag. Flere hadde også lest denne boken og tok fram oppfølgeren Homo Deus, en kort historie om i morgen.

Følgende er sakset fra https://www.ark.no/boker/Yuval-Noah-Harari-Sapiens-9788280878021

Om Sapiens

For over 100 000 år siden fantes det seks ulike menneskearter på jorden. I dag finnes det kun en. Oss. Homo sapiens. Hvorfor ble nettopp vår art så fremgangsrik og dominant? Hvordan har det seg at vi skapte byer og kongeriker? Hvorfor begynte vi å tro på guder, nasjoner og menneskerettigheter? Hvorfor setter vi vår lit til penger, bøker og lover? Hvordan ble vi så kuet av byråkrati, forbruk og jakten på lykke? Sapiens er en fantastisk spennende, tankevekkende og engasjerende bok om menneskehetens historie, og er på kort tid blitt en internasjonal bestselger. Med imponerende letthet manøvrerer Yuval Noah Harari mellom ulike forskningsområder og perspektiver når han tar oss med fra homo sapiens’ første skritt på jorden og frem til i dag. «Jeg leste akkurat Yuval Noah Hararis bok Sapiens. Den er er genial. Mest trolig den beste – og jeg har lest veldig mange – om menneskehetens historie. Jeg har aldri lest noe bedre.» Henning Mankell «Her er en enkel forklaring på hvorfor Sapiens har blitt en intensjonal bestselger på rekordtid. Den håndterer historiens og nåtidens største spørsmål, og den er skrevet i et uforglemmelig levende språk. Du vil elske den!» Jared Diamond, forfatter av Verden frem til i går