Røde Kors i nærmiljøet – mye mer enn letemannskaper og krisehjelp

Tekst og foto: Arnulv Lemme

Til kveldes møte (27.11.2023) var vi så heldige å få besøk av Morten Staude som er leder i Asker Røde Kors. Han holdt et interessant og tankevekkende foredrag med overskriften

OM RØDE KORS GLOBALT OG LOKALT.

Det var særlig kjekt å høre at Morten innledet med å si at han gjerne holdt foredrag i Rotary klubber for å kunne gi noe tilbake ettersom han hadde vært ungdomsutveksling hos Rotaryklubb i Australia og det året gav ham veldig mye.

Morten innledet med å fortelle litt om Norges Røde Kors internasjonalt hvor formålet er å beskytte liv og helse og sikre respekt for mennesker i sårbare livssituasjoner. De stiller på nødhjelpsoppdrag på kort varsel med spesialkompetanse på utsendelse og drift av feltsykehus.

Kriser og katastrofer skjer nå i et vanvittig tempo og «utkonkurrerer» hverandre mht. mediaoppmerksomhet. Da Morten startet med å lage denne reportasjen var Ukraina en naturlig case. Bare på en kort stund  har vi siden hatt jordskjelv i Marokko, flom i Libya, jordskjelv i Afghanistan og terrorangrep i Israel/bombing i Gaza.

Asker Røde Kors ble etablert i 1918 med en visjon om å etablere et hjelpehospital. Har i dag 2000 medlemmer, 200 frivillige, 150 beredskapsvakter og 0,5 ansatte. Er en av tre lokalforeninger i kommunen og samarbeider med Røyken Røde Kors og Hurum Røde Kors.

Det er behovene som avgjør hvilke aktiviteter Asker RK tilbyr. De frivillige jobber med utfordringer knyttet til integrering, ensomhet, besøksvenner, leksehjelpere, hjelpekorpsere, flyktningeguider og som tilrettelegger for aktiviteter for barn og unge samt diverse tilbud til flyktninger på mottak. De prioriterer humanitært arbeid for å motvirke UTENFORSKAP.

Som eksempel på aktiviteter for barnefamilier som er sårbare i forhold til utenforskap nevnte Morten bl.a juletrefest på Solli gård, keramikkurs for elever på Hagaløkka skole, leksehjelp i samarbeid med Hagaløkka skole og Rønningen skole, gavekort og gratisbilletter til kino, Tusenfryd o.l,  ferie for alle-tilbud for barnefamilier i regi av Norges Røde Kors, samarbeid med Frelsesarmeen om matposer til jul.

Ryggraden i Asker Røde Kors er de frivillige som er og blir verdifulle støttespillere i andre menneskers liv. Sponsorer er også kjekt å ha med bl.a panteautomater samt kontingent fra alle medlemmene. De har god kontakt og dialog med ansatte og folkevalgte i kommunene.

Morten hadde med seg en quiz om utenforskap i Asker kommune som viste at det blant kommunens innbygger er mye å ta tak i rundt denne problemstillingen og viste til flere eksempler hvor de hadde hjulpet mennesker.

Til slutt viste Morten bilde av og fortalte om eiendommen Solvik i Sjøstrandveien 4 på Bjerkås som ble gitt Asker Røde Kors i gave. Dette er en flott eiendom like ved sjøen som har 13 sengeplasser fordelt på seks rom og hvor det kan dekkes til 30 personer.

Stedet kan med fordel benyttes mer mente Morten, men fortrinnsvis til humanitære aktiviteter. Og det er muligheter for leie, kanskje også for Rotary klubber.

Kopi av presentasjonen vedlegges og kan lastes ned her.

Rode-Kors-presentasjon-royken-rotary061123

Leder i Asker Røde Kors Morten Staude og presiden Røyken RK Sigmund Fauske