Kommunalt beredskap er ikke nok – tenk også egenberedskap!

INTERCITY MØTE 21.11.2023 I REGI AV HURUM ROTARY KLUBB

Tekst og foto: Arnulv Lemme

Til dette fellesmøte som ble holdt på Filtvet i lokalene til Hurum bo- og omsorgssenter fikk vi etter avtale med programkomiteen i vår klubb høre et interessant foredrag av beredskaps­sjef Ulf Erik Knudsen i kommunen vår med tittel

«SIVILT BEREDSKAP I ASKER KOMMUNE».

Det var bra fremmøte og fra vår klubb stilte 8 personer. 

Ulf Erik holdt et meget entusiastisk foredrag om beredskapsopplegget i kommunen vår med bakgrunn i de formelle lover og regler og noen eksempler på hendelser i hverdagen samt de viktigste problemområder.

Beredskapssjef Asker kommune Ulf Erik Knudsen

Se powerpoint-presentasjonen nedenfor, eller last den ned på egen enhet: Klikk her.

Fra notatblokken:

  • Beredskapsavdeling har 2 stllinger og beredskapssjefen er fast medlem i kommunens kriseledelse.
  • De samarbeider med politi/brann , helse/ambulanse, forsvaret/sivilforsvaret, stasforvalter, kystverker, frivillige og private entreprenører.
  • De utarbeider/oppdaterer kommunens overordnet beredskapsplan og plan for evakuerte- og pårørendesenter samt befolkningsvarsling.
  • De leder arbeidet med kommunens overordnet ROS-analyse (risiko- og sårbarhetsanalyse).
  • De utarbeider såkalte Tiltakskort  som på forskjellige områder er et støtteverktøy som hjelper rollene i en berdsskapsorganisasjon til å gjennomføre de nødvendige tiltak og i riktig rekkefølge
  • Som eksempel på hendelser ble nevnt – båter/brygger som flyter rundt, akutt forurensning, 17. mai beredskap (Skaugum), storbrann, transportulykke, flom/storflom, skred/ras, bortfall av vannforsyning/avløpshåndtering, tunellbrann, bortfall av kraftforsyningen osv.
  • Det ble utarbeidet en helhetlig ROS-analyse for kommunen i 2020 med sentrale problemområder som – bortfall av E-kommunikasjon, digitale angrep, legemiddelmangel, bortfall av kraftforsyning, atomulykker, smitte og pandemier samt en analyse/gjennomgang av en rekke kritiske samfunnsfunksjoner.

Ulf Erik avsluttet sitt foredrag med å snakke om – Egenberedskap – og viste et bilde av hva vi som privatpersoner bør ha hjemme i tilfelle en krise.

Det er interessant at DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap)  nå kommer med råd om at det ikke er bra nok med en tre dagers kriseberedskap, men at rådet nå er at nordmenn bør kunne klare seg selv i ENUKE i tilfelle en krisesituasjon.

Beredskap-2023-ROTARY

Orientering om det nye omsorgssenteret i Hurum

Møtet ble innledet med en orientering fra aktivitetsleder Kari Anne Vang om det nye omsorgssenteret i Hurum som ble tatt i bruk i 2021. Senteret inneholder 5 avdelinger med totalt 110 senger  samt to dagsenter. Det er ett topp moderne og miljøvennlig helsebygg som også inneholder lokaler for hjemmetjenesten i denne del av bygda samt et moderne storkjøkken som også leverer maten til Bråset omsorgssenter i Røyken.

Hun var spesielt opptatt av å fortelle om alle de forskjellige aktivitetene som gjennomføres regelmessig av og for beboerne og nevnte spesielt starten av et demenskor som har korøving og hjemmebakts for de som ønsker det en gang pr uke.

President Hurum RK ønsker velkommen.