Tekstilkunstner Randi Bjerkås Lyngra i Røyken Rotaryklubb

Hun lager bilder som blir hedersprisen «Gutten i Røyken» – år etter år

Over en mer enn 10 år har Randi Bjerkås Lyngra laget kunst for Røyken Rotaryklubbs ærespris «Gutten i Røyken». Prisen for 2021 ble overlevert til Torgeir Feyling på klubbmøtet 7. februar 2022 – med kunstneren selv til stede. Etterat det sermonielle var gjennomført og Feyling hadde fått sin pris, var det duket for kveldens foredragsholder – Randi Bjerkås Lyngra.

Randi er født i Odda i 1943, men vokste opp i Kristiansand. Nå bor hun i Hyggen i Røyken,
der hun også har vevstue.

Etter artium, dro unge og tegneinteresserte Randi til England og til tegnelinjen på Richmond Institute of Further Education og lærte akttegning og hurtigtegning. Deretter ble det Kunstskolen i Trondheim. Så studieopphold ( 1965) ved Académie Notre Dame des Champs i Paris (akttegning, komposisjon og farge) etterfulgt av Statens lærerhøgskole i forming (billedvev.)

På nettstedet hennes kan vi også lese om studieturer til Lima (Peru), Leningrad/Moskva/Zagorsk, Kathmandu (Nepal), Kabul (Afganistan) og Ethiopia.

Listen over utstillinger, både separatutstillinger og kollektivutstillinger er lang. Det er også listen over verker som er innkjøpt av institusjoner og bedrifter i ulike deler av landet. Her skal bare nevnes Radium­hospitalets kvinneavdeling, Bærum rådhus, administrasjons­bygget Oslo hovedflyplass Gardermoen, vigselsrommet i Drammen tingrett, Walaker Hotel, Norconsult, Bodø sykehus, Narvik biltilsyn og Harstad bibliotek.

Lokalt har Lyngra verker hos Lindorff AS i Hyggen, kommunestyresalen i Røyken rådhus, bårehuset ved Røyken kirke – og det store sceneteppet på Hyggen skole, som måler hele 30 m2! Slike arbeider krever en stor vev!

Det ble vist mange bilder under foredraget. Klikk her for å laste ned som pdf. Les mer om kunsteren på hennes nettsted https://rblyngra.no/

Den 2 meter brede Oppstadveven – laget av kunstnerens far.
Oppstadvev, oppstadgogn (av norrønt uppstaða, «det å stå oppreist» og gogn, «redskap») eller grenevev er en urgammel type vevstol som er kjent fra arkeologiske funn fra hele Europa. Det mest typiske er at veven står oppreist mot en vegg, og at renningstrådene strammes med lodd. – En liten oppstadvev ble funnet i Osebergskipet.
Sceneteppet på 30 kvm i gymsalen på Hyggen skole
Tekstilkunstner-Randi-Bjerkas-Lyngra-hos-Royken-Rotary