SARS-Cov2 alias COVID-19 – og jakten på vaksine

Roya Horsle: «Covid-19 og mulige behandlingsformer» (19.10.2020)

Roya Horsle i Røyken Rotaryklubb 19. oktober 2020 (Foto og tekst; Dagfinn Onshus)

«Covid-19 og mulige behandlingsformer» – var et særdeles interessant og aktuelt foredrag om virus generelt og vaksinestatusen i verden. Det er mange forskjellige metoder som kan brukes for å få menneskekroppen til å gjenkjenne et virus og dermed bygge antistoffer som gir aktiv beskyttelse mot et virus. For SARS-Cov2, mere kjent som Corona viruset, er det full innsats over alt i verden for å teste fra en effektiv vaksine.

Utfordringen er at det tar tid å komme fram til et sikkert produkt. I tillegg til den prekliniske tesingen på mus og aper, skal det gjennomføres testing i tre faser med stadig større grupper av personer før en kan godkjenne vaksinen. Dersom det oppstår bivirkninger i en av disse fasene som er alvorlige, så vil testingen stoppes. Både Russland og Kina har vaksiner som er i bruk allerede for begrensede grupper, med dette er vaksiner hvor det er gjort snarveier i testprogrammet og derfor utsettes de som vaksineres for unødig risiko. I Europa er det to lovende vaksiner som er i fase 3 og dermed nærmer seg mulighet for godkjennelse. Dette er programmer som følger retningslinjene til WHO og som kan oppnå godkjennelse også i Norge.

Det er håp om at vaksinering av kritisk personell kan start i slutten av 2020.