Les hva RHA skriver nedenfor – eller last ned artikkelen fra nettavisen.
RHA-nettavisen-–-Hva-hadde-Hoyenhall-vaert-uten-HansInnlegg i papirutgaven 8. juli 2025:
RHA-250708-side-23-–-Hva-hadde-Hoyenhall-vaert-uten-HansLes hva RHA skriver nedenfor – eller last ned artikkelen fra nettavisen.
RHA-nettavisen-–-Hva-hadde-Hoyenhall-vaert-uten-HansInnlegg i papirutgaven 8. juli 2025:
RHA-250708-side-23-–-Hva-hadde-Hoyenhall-vaert-uten-HansRøyken Rotaryklubb markerte semesteravslutning og avslutning av inneværende Rotary år med sommerfest på Høyenhall mandag 16. juni. 27 medlemmer og gjester var til stede. President Sigmund Fauske ønsket velkommen med en kort oppsummering av aktivitetene i det forløpende Rotary år (01.07.24 – 30.06.25). Først og fremst møtevirksomheten med interessante og varierte foredrag på klubbens faste møtetid mandager kl 18.30 på Høyenhall, men også interessante bedriftsbesøk til næringsvirksomheter i Asker / Røyken. Nevnt ble også klubbens sosiale prosjekter med deltagelse i arrangementet av Semiaden (felles arrangement av alle Rotaryklubber i Asker), markering av 8. mai ved bautaen ved Røyken kirke og utdeling av prisen «Gutten i Røyken». Programkomiteen fikk behørig ros og takk for godt arbeid.
Under møtet ble Hans Frivold tildelt utmerkelsen «Paul Harris Fellow». Dette er en æresbevisning som er opprettet av Rotary International og som utdeles av klubbenfor å hedre en rotarianer for sitt virke i Rotary, eller for sitt samfunnsgagnlige arbeid.
Sigmund Fauske kunne så overrekke presidentkjedet til Arnulv Lemme, som tiltrer som ny president for det kommende Rotaryår fra 1. juli. Arnulv takket Sigmund for solid innsats som president i to år og sa noe ord høstens program og målsetninger. Arnulv er særlig opptatt av å markere Rotary i kommunen og nærmiljøet samt å rekruttere nye medlemmer. Til dette er programkomiteene et viktig element og de er godt i gang med å tilrettelegge for gode programmer også i kommende Rotary år.
Juergen Schlaf loset forsamlingen gjennom Jordens kontinentale utvikling gjennom de siste 200 mill år (eller så), med kontinentaldrift, forkastninger og bergarter.
Det er en spennende historie som ble fortalt.
Den begynte med at den tyske geofysiker (meteorolog) og polarforsker Alfred Wegener (1880-1930) i 1912 presenterte den første virkelig detaljerte og omfattende teorien om kontinentaldrift. Ved å samle en stor mengde geologiske og paleontologiske data, postulerte Wegener at det gjennom mesteparten av geologisk tid bare fantes ett kontinent, som han kalte Pangea.
Teorien var revolusjonær på den tiden og møtte mye motstand, til og med ufine personangrep – hovedsakelig fordi han ikke hadde noen god forklaring på hvordan det kan ha seg at kontinenter beveger seg – og fordi teorien var i motstrid til «gurugeologen» og verdens ledende ekspert i fagfeltet paleogeografi, Charles Schuchert.
Wegener kjempet for teorien resten av sitt liv, og hans livsverk besto i boken Die Entstehung der Kontinente und Ozeane (The Origin of Continents and Oceans) som utkom i fire utgaver, den første i 1915 og den siste, også revidert, i 1929.
Red.komm.: For lesere som er interessert i historien om Alfred Wegener, hans ekspedisjoner til Grønland og Svalbard, hans kamp for sin teori, all motstanden, og hans sørgelige endligt i isen, se et knippe lenker på slutten av dette innlegget.
Bildene Juergen brukte under foredraget vises nedenfor og kan også lastes ned. (KOMMER SENERE)
Diagrammet nedenfor (fra bilde 62) viser at olje og gass dannes ved bestemte temperatur- og dybdeintervaller – og det er der det er noen hensikt å drive leteboring.
Wegener kontinentaldrift – lenker
Nettopp nå, i disse tider, er det verdt å stoppe opp og minnes angrepet i 1940, 5 år under okkupantens regime, og til slutt frigjøringen 8. mai 1945.
Heri ligger også gleden over å leve i et fritt land med demokratisk styre og med stor grad av frihet.
Vi minnes og takker de kvinner og menn som ofret alt for vårt land.
Alle foto: Arnulv Lemme
Tekst: ÅgeBA, Foto: Arnulv Lemme
I denne overforbrukets tidsalder må vi gjøre vårt beste for å forbruke minst mulig – kjøpe minst mulig, reparere hvis mulig, satse på ombruk og materialgjenvinning. Stikkordet er sirkulær økonomi.
Det trengs, for allerede midt i april har Norge brukt opp sin andel av Klodens produktive evne 2025 (ressursene vi forbruker og for å absorbere våre utslipp), målt som økologisk fotavtrykk.
Dette var inngangen til foredraget om CARE – Circular consumption Activities to tRansform households toward material Efficiency, et Horizon Europe-prosjekt som løper fra 2024 til 2027.
De la vekt på at Asker kommune ligger langt fremme når det gjelder sirkulær økonomi som årsak til at kommunen ble valgt som ikke-akademisk deltager (den eneste?) i prosjektet.
Kommunens rolle i prosjektet er av praktisk art, basert på å studere hvordan representative/ulike husholdninger opptrer når det gjelder matsvinn og klesforbruk. Gledelig er det at det ikke er vanskelig å rekruttere husholdninger som vil være med, og der og da fikk de en potesiell deltager til v/klubbens president!
For Asker kommune sin del, er prosjektperioden 2025-2026:
Den praktiske delen av prosjektet skal hjelpe forskere med å finne gode løsninger (for å redusere matsvinn og klesforbruk).
Erfaringer fra prosjektet skal samles i en «følgeforskningsrapport» utarbeidet av OsloMET, Universitetet i Lund og Tampere University.
Lysbildene som ble vist kan hentes HER, og/eller sees nederst på siden.
De fremmøtte dannet en lydhør forsamling, og det manglet ikke på spørsmål og kommentarer.
President Sigmund takket foredragsholderne, og markerte det ved overrekkelse av klubbens «standardgave» – og Arnulf fotograferte.
Inger-Marie mottok prisen for et mangeårige virke med sangkor i Røyken, spesielt Røyken Vokalensemble, som hun har dirigert siden 1969.
Etter å ha reflektert litt over at «gutten i røyken» er et begrep som karakteriserer en person som en som ikke lar seg skremme av vanskeligheter, ga Åge Borg en oppsummering av hennes meritter med koret, med oppsetninger lokalt og andre steder innenlands, og flere steder utenlands i løpet av 56 sammenhengende år som musikalsk leder og entusiastisk dirigent.
Etter overrekkelsen og stående applaus fra en fullsatt peisestue på Høyenhall, fortalte Inger -Marie (som er ekte Røyken-jente) bl.a. om hvordan interessen for musikk ble skapt og om opplevelser med koret.
Hun hadde mye og fortelle, og fikk nok ikke nok tid til alt, før hun ilte avsted til mandagens korøvelse ….
Les oppslaget i RHA her
RHA-24.04.2025-pages_22-Gutten-i-RoykenLes mer om hvorfor Inger-Marie Wattum Kolbergsrud ble innstilt til hedersprisen «Gutten i Røyken» for 2024 nedenfor, og/eller ved å klikke HER.
Begrunnelse-Gutten-i-Royken-2024-til-Inger-Marie-Wattum-KolbergsrudI år, som i alle senere år, blir det høytidsstund ved bautaen ved Røyken kirke 8. mai, der vi minnes bygdas falne under 2. verdenskrig. Fra 2011 markeres også de som har tjenestegjort i FNs fredsbevarende styrker og andre internasjonale operasjoner.
Markeringen av dagen er i regi av Asker kommune, men Røyken RK er medarrangør for arrangementet ved bautaen.
«Kjøreplanen» for ordfører Lene Conradi m/følge er slik:
Programmet for arrangementet i Røyken kl. 1445:
Musikalsk innslag ved Røyken Brass.
Lokale veteraner holder flaggvakt.
Vår president Sigmund har bakgrunn som flyger, bl.a. som kaptein i Busy Bee, senere (fra 2006) instruktør i Norwegian Air Shuttle, er vel bevandret i Boeing i Seattle – og kan MYE om emnet.
Foredraget var konsentrert om jetmotorene fra CFM, som er et samarbeid mellom amerikanske General Electric (GE) og franske Safran Aircraft Engines/Snecma, et samarbeid som startet i 1974. (CFM er ikke et akronym, men en kombinasjon av selskapenes produktserier – GE’s CF6 og Seneca’s M56.)
Den nyeste produktserien fra CFM er LEAP, et akronym som står for Leading Edge Aviation Propulsion. (At leap betyr å flytte seg hurtig eller plutselig, passer jo bra.)
LEAP produseres i tre varianter LEAP-1A (A for Airbus), LEAP-1B (B for Boeing) og LEAP-1C (C for Comac, eller China?).
Sigmund hadde en del å si om forskjellen mellom LEAP-A/B og LEAP-C, og i mangel av notater fra foredraget, så har et søk på Internet gitt noen bra funn, ref. lenkene nedenfor.
LEAP -1C er en nedstrippet versjon LEAP A/B, for eksempel er komposittviftehuset erstattet med et tradisjonelt høytemperatur-legeringshus, og de keramiske matrisekomposittbladene er erstattet med titan-aluminium, dvs. konvensjonelle høytemperatur-legeringsblader fra forrige generasjon. – Dette er hentet fra en rykende fersk og interessant artikkel om LEAP-1C mm.
Les om kinesisk bruk av vestlig flyteknologi HER og om kinesiske Comac C919 HER og HER.
Denne artikkelen omtaler fordelene med LEAP-teknologien, som Sigmund snakket om.
Instruktøren Sigmund slo til med medbragt flipover og svart og rød tusjpenn for å forklare jetmotorens «røde linje» …
På det meste var det 11-12 hvalfangstekspedisjonner fra Vestfold, 7-8 fra Sandefjord.
Hver ekspedisjon besto av et fabrikkskip (flytende kokeri) og 12 hvalbåter; 300-350 mann på «kokeriet», 18-20 mann pr. hvalbåt.
Den pelagiske hvalfangst (fangst uten adkomst til land) pågikk fra1920- til 1960-tallet. Flåten dro ut i begynnelsen av oktober, og var tilbake tilbake april/mai.
Det tok drøye 2 måneder for å komme fra Sandefjord til fangstfeltet rundt Antarktis, og fangstsesongen varte ca. 4 måneder.
Presentasjonen Åge brukte under foredraget kan lastes ned HER. Filmen «Blåst forut» som han viste, ga møtedeltagerene innsikt i hvordan hvalfangst foregikk, fra harpunering til flensing på kokerietes dekk. Filmen er gjort tilgjengelig fra Hvalfangstmuseet i Sandefjord.
Hvalfangst-i-SydishavetForedraget fulgte følgende disposisjon:
Lysbildene som ble vist under foredraget følger nedenfor, eller kan lastes ned Del 1 Del 2
Del 1: Side 1-40
Rotary-Presentation-2025-for-Aage-Side-1-40Del 2: Side 41-81
Rotary-Presentation-2025-for-Aage-Side-41-81Det var en interessert forsamling som fulgte foredraget, og som et medlem uttrykte i etterkant, fritt sitert: «Jeg har jobbet på plattformer i mange år, og hørt mange foredrag om samme tema, men dette er det beste fordraget jeg har hørt!»
Det er store volumer olje som pumpes opp hver dag: I 2024 produserte hele verden 103.53 million bpd (barrel per day) = 16 459 954 m3 per dag!! *
Et foredrag om dette emnet kunne ikke vært holdt uten et innspill om CO2 og global temperatur, og det ble bemerket at det såkalte 1,5 graders målet nå er +/- overskredet, og at «business as usual» vil bringe global temperatur opp over 4 OC innen 75 år (år 2100).
*) Forbrenning av 1 tonn olje medfører utslipp av om lag tre tonn CO₂. Hvis alt dette (16 459 954 m3, omregnet til 2 197 591 tonn pr. dag) brennes, genereres ca. 6 590 mill tonn CO₂ pr. dag.
Reidun Marie Aasheim kommer fra Akershus fylkeskommune, Seksjon for arkeologi, og er i særdeleshet opptatt av å ta vare på kulturminner, og betydningen av å merke slike for å øke interessen og bidra til ivaretagelse.
Her kommer Aasheims kommentarer i tilknytning til bildene hun viste, som er lagt inn nedenfor, og som også kan lastes ned på egen enhet ved å klikke på Sandstien.
TIPS: Ta utskrift av kommentarene for å lese teksten til hvert bilde mens du blar igjennom bildeserien 🙂 Du ser «blapiler» ved å holde skrivemerket i det svarte feltet nederst på hvert bilde.
Sandstien i Hurum
Møtet 20.01.2025 var besøk hos Kamelon Gruppen AS, som holder til i Follestad Næringspark.
Tretten Rotaryanere møtte frem i selskapets nye lokaler i Næringsparken og fikk en interessant orientering om virksomheten av daglig leder Trond Olav Eek med påfølgende omvisning i lokalene og «testkjøring» av roboter.
Siden oppstarten i 1999 har Kameleon Gruppen hjulpet bedrifter med å automatisere sin produksjonsprosess. De tilbyr avanserte og driftssikre løsninger innen merking og sporing, produksjonsstyring, etiketter og etikettsystemer og robotisering.
En av gruppens store satsingområder er å hjelpe kunder å ta i bruk samarbeidende roboter. Samarbeidende roboter er roboter som jobber trygt sammen med mennesker. De kan løse repeterende og ofte monotone oppgaver som i dag utføres manuelt. Gruppen har så langt levert over 250 roboter til norske bedrifter og skoler.
Gruppen har vokst betydelig og har nå 56 ansatte fordelt med 45 på hovedkontoret i Røyken, 6 i Gøteborg og 5 i Aurskog. Samlet omsetning er nå MNOK 170.
Selskapet Kameleon Solutions AS som ble etablert i 1999 har over 350 produksjonsbedrifter som kunder i Skandinavia. Selskapet er en ledende leverandør av løsninger innen merking og sporing, etiketter og etikettesystemer og samarbeidende roboter. Selskapet har de siste årene økt sin satsning innenfor software for produksjonsstyring og utviklet og lansert nye systemer for merking og sporing. Hovedmålgruppen er produsjons- og logistkkbedrifter innen bl.a næringsmiddel, bryggerier, farmasi og nå også byggevareprodusenter
Gjennom selskapet Kameleon Robotics med avdeling både i Norge og Sverige er de distributør av Universal Robotics, MiR, Enabled Robotics og Solomon Technologies.
Distribusjon skjer gjennom egen organisasjon og gjennom et nettverk av system-integratorer. Et av selskapets prioriterte oppgaver er å bidra til at vidergående skoler
og utdanningsinstitusjoner tar i bruk samarbeidenede robotor. De har så langt levert robotorer til over 100 skoler over hele landet.
Allerede fra oppstarten etablerte selskapet en kundemodell i form av en driftsavtale med kunden. Avtalen innebærer at man betaler en fast pris pr. måned. Dette dekker leie av maskin, blekk-artikler, etiketter, reperasjon/service og deler. Driftsavtalen er mer enn en alternativ finansieringsform og skaper ikke minst et felles mål for driftsstabilitet og oppetid for kundene. Selskapet yter service 24/7 for sine kunder. På spørsmål fra oss ble det sagt at det vanlige var kundeavtaler på 7 år.
Etter orienteringen om gruppen fikk vi en omvisning i bedrtiftens lokaler hvor visning av produktene samt «testkjøring» av noen av robotene var høydepunktet.
For interesserte Rotaryanere henvises til gruppens hjemmesider – www.kameleongruppen.no
Daglig leder Trond Olav Eek og kollega til venstre for Rotarys president Sigmund Fauske og RRK-medlem Kolbein Aarnes.
På møtet 13. januar fikk klubben høre en meget interessant orientering om «Digital medisinsk oppfølging hjemme». Rådgiver/helseinformatiker Eli Sofie Berg orienterte om dette tilbudet fra Asker Kommune – som jo kan bli aktuelt for noen og hver.
Bildene hun benyttet er vist nedenfor, og kan lastes ned, klikk HER
Røyken RK’s president Sigmund Fauske ga på møtet 09.12.2024 til beste sine refleksjoner over snart 45 år med trening/utdanning av flygende personell – sett opp mot risko for uhell/ulykker innen luftfart. Sigmund har bl.a. vært instruktør i Norwegian Air Shuttle.
Viste frem, og sendte rundt, et eksemplar av en «reserveversjon» (batteridrevet) av det kanskje viktigste instrumentet for flyvning: Den kunstige horisont.
Sigmund startet foredraget med å forklare litt om hjernen, hvordan den er inndelt, og hva de enkelte delene i hovedsak befatter seg med – for deretter å sette søkelyset på pannelappen (frontallappen) og våre kognitive egenskaper: Kognitive funksjoner viser til ulike ferdigheter som har å gjøre med oppfatning av omgivelsene, hukommelse, forståelse, beslutnings-tagning, problemløsning, læring og kommunikasjon.
Det sentrale er de 5 sansene smak, hørsel, syn, følelse, lukt – og den sjette, den som gjør at vi «uopphørlig, uten bevisst anstrengelse eller synets hjelp, hvor våre lemmer befinner
seg i rommet og hvilken posisjon de har i relasjon til hverandre og verden omkring.«
Andre navn på den 6. sans er propriosepsjon, kinestese og proprioseptiv sans – eller rett og slett» magefølelse»?
Vi forsto etterhvert hvorfor Sigmund startet foredraget slik han gjorde, for det er jo helt avgjørende for sikkerhet i luften at pilotene sanser signalene fra instrumenter, lyder fra motorer etc. og tolker dem korrekt.
Intrumentpanel i cockpit er omfattende og kompliserte for et utrent øye, men pilotene vet at de er satt opp med tanke på at oppmerksomheten rettes mot de viktige parametrene, som høyde, fart, elektrisk strøm og motortilstand.
Forhold som påvirker hjernen – og dermed sanser og kognitive evner – er tretthet, utmattelse, «spatial disorientation» (romlig desorientering) og G-krefter – men også selektive observasjoner.
Det siste ble demonstrert ved en videosnutt der to grupper med 5 personer i hver, kledd i hhv. likeartet hvitt og sort som kastet ball til hverandre. Oppgaven var å telle antall ganger hvitkledd person kastet ballen til en annen hvitkledd person. Etterpå spurte Sigmund om noen hadde sett noe «som ikke skulle vært der.»uvanlig». – Det var ingen i forsamlingen som hadde observert en gorilla som vandret over gulvet, eller at bakgrunnen skiftet farge fra grønt til rødt!
Konklusjon: Hjernen er selektiv, avhengig av omstendigheter.
To poenger til:
Hele presentasjonen kan lastes ned på egen enhet, klikk HER
Sigmund-om-flyvning-og-hjerneKildehenvisninger, for nedlasting, klikk HER
KildehenvisningerArne Johan Karlsen har vært med i kraftbransjen i mer enn 30 år. Han har vært markedsdirektør i svenske Vattenfall og adm.dir. i Lier E-verk. Fra 2012 har han arbeidet med rådgivning og styrearbeid fra eget selskap, GKC AS, der han er daglig leder og partner.
Karlsen dro oss igjennom krafthistorien fra det første kraftverket i 1899 til dagens situasjon.
Her kommer presentasjonen (som også kan lastes ned).
Kraftmarkedet-i-endring-0212-2024