Entusiastiske kordirigent Inger-Marie Kolbergsrud ble «Gutten i Røyken» for 2024


En blid og glad Inger-Marie Wattum Kolbergsrud fikk overlevert symbolet på å være «Gutten i Røyken» for 2024 på Røyken Rotaryklubbs arrangement på Høyenhall 7. april

Inger-Marie mottok prisen for et mangeårige virke med sangkor i Røyken, spesielt Røyken Vokalensemble, som hun har dirigert siden 1969.

Etter å ha reflektert litt over at «gutten i røyken» er et begrep som karakteriserer en person som en som ikke lar seg skremme av vanskeligheter, ga Åge Borg en oppsummering av hennes meritter med koret, med oppsetninger lokalt og andre steder innenlands, og flere steder utenlands i løpet av 56 sammenhengende år som musikalsk leder og entusiastisk dirigent.

Etter overrekkelsen og stående applaus fra en fullsatt peisestue på Høyenhall, fortalte Inger -Marie (som er ekte Røyken-jente) bl.a. om hvordan interessen for musikk ble skapt og om opplevelser med koret.

Hun hadde mye og fortelle, og fikk nok ikke nok tid til alt, før hun ilte avsted til mandagens korøvelse ….

Les mer om hvorfor Inger-Marie Wattum Kolbergsrud ble innstilt til hedersprisen «Gutten i Røyken» for 2024 nedenfor, og/eller ved å klikke HER.

Begrunnelse-Gutten-i-Royken-2024-til-Inger-Marie-Wattum-Kolbergsrud

8. mai-markering ved bautaen

I år, som i alle senere år, blir det høytidsstund ved bautaen ved Røyken kirke 8. mai, der vi minnes bygdas falne under 2. verdenskrig. Fra 2011 markeres også de som har tjenestegjort i FNs fredsbevarende styrker og andre internasjonale operasjoner.

Markeringen av dagen er i regi av Asker kommune, men Røyken RK er medarrangør for arrangementet ved bautaen.

«Kjøreplanen» for ordfører Lene Conradi m/følge er slik:

  • Kl 1330 Markering i Hurum
  • Kl 1400 Kirkekaffe
  • Kl 1540 Bautaen i Røyken
  • Kl 1700 Asker kirke

Til arrangementet i Røyken kommer Røyken Brass og muligens Røyken pikekor. Tale for dagen ved en veteran.

Jet-motorer i luftfarten – om den banebrytende LEAP-motoren

Vår president Sigmund har bakgrunn som flyger, bl.a. som kaptein i Busy Bee, senere (fra 2006) instruktør i Norwegian Air Shuttle, er vel bevandret i Boeing i Seattle – og kan MYE om emnet.

Foredraget var konsentrert om jetmotorene fra CFM, som er et samarbeid mellom amerikanske General Electric (GE) og franske Safran Aircraft Engines/Snecma, et samarbeid som startet i 1974. (CFM er ikke et akronym, men en kombinasjon av selskapenes produktserier – GE’s CF6 og Seneca’s M56.)

Den nyeste produktserien fra CFM er LEAP, et akronym som står for Leading Edge Aviation Propulsion. (At leap betyr å flytte seg hurtig eller plutselig, passer jo bra.)

LEAP produseres i tre varianter LEAP-1A (A for Airbus), LEAP-1B (B for Boeing) og LEAP-1C (C for Comac, eller China?).

Sigmund hadde en del å si om forskjellen mellom LEAP-A/B og LEAP-C, og i mangel av notater fra foredraget, så har et søk på Internet gitt noen bra funn, ref. lenkene nedenfor.

LEAP -1C er en nedstrippet versjon LEAP A/B, for eksempel er komposittviftehuset erstattet med et tradisjonelt høytemperatur-legeringshus, og de keramiske matrisekomposittbladene er erstattet med titan-aluminium, dvs. konvensjonelle høytemperatur-legeringsblader fra forrige generasjon. – Dette er hentet fra en rykende fersk og interessant artikkel om LEAP-1C mm.

Les om kinesisk bruk av vestlig flyteknologi HER og om kinesiske Comac C919 HER og HER.

Denne artikkelen omtaler fordelene med LEAP-teknologien, som Sigmund snakket om.

Instruktøren Sigmund slo til med medbragt flipover og svart og rød tusjpenn for å forklare jetmotorens «røde linje» …

Hvalfangst i Sydishavet – det endte med (nesten) utryddelse

På det meste var det 11-12 hvalfangstekspedisjonner fra Vestfold, 7-8 fra Sandefjord.
Hver ekspedisjon besto av et fabrikkskip (flytende kokeri) og 12 hvalbåter; 300-350 mann på «kokeriet», 18-20 mann pr. hvalbåt.

Den pelagiske hvalfangst (fangst uten adkomst til land) pågikk fra1920- til 1960-tallet. Flåten dro ut i begynnelsen av oktober, og var tilbake tilbake april/mai.

Det tok drøye 2 måneder for å komme fra Sandefjord til fangstfeltet rundt Antarktis, og fangstsesongen varte ca. 4 måneder.

Presentasjonen Åge brukte under foredraget kan lastes ned HER. Filmen «Blåst forut» som han viste, ga møtedeltagerene innsikt i hvordan hvalfangst foregikk, fra harpunering til flensing på kokerietes dekk. Filmen er gjort tilgjengelig fra Hvalfangstmuseet i Sandefjord.

Hvalfangst-i-Sydishavet

Hvordan finner man olje og gass – om oljeleting i Nordsjøen

Senior geolog Juergen Schlaf med interessant foredrag om seismikk og tolkning av seismiske data, prøveboring, lisenserhvervelse mm. i Røyken RK 24. februar 2025.

Juergen Schlaf og president Sigmund Fauske

Foredraget fulgte følgende disposisjon:

  • Hva er en blowout(utblåsning)?
  • Hvordan leter man etter olje/gass?
  • The Petroleum Play Concept
  • -Hva er en kildebergart
  • -Hvordan strømmer olje/gass til en felle?
  • Kan man se olje/gass i seismiske data?
  • Hvordan får en oljeselskap en borelisens?
  • Hvor mye olje produserer hele verden?
  • Verdens lengste horisontal brønn

Lysbildene som ble vist under foredraget følger nedenfor, eller kan lastes ned Del 1 Del 2

Del 1: Side 1-40

Rotary-Presentation-2025-for-Aage-Side-1-40

Del 2: Side 41-81

Rotary-Presentation-2025-for-Aage-Side-41-81

Det var en interessert forsamling som fulgte foredraget, og som et medlem uttrykte i etterkant, fritt sitert: «Jeg har jobbet på plattformer i mange år, og hørt mange foredrag om samme tema, men dette er det beste fordraget jeg har hørt!»

Det er store volumer olje som pumpes opp hver dag: I 2024 produserte hele verden 103.53 million bpd (barrel per day) = 16 459 954 m3 per dag!! *

Et foredrag om dette emnet kunne ikke vært holdt uten et innspill om CO2 og global temperatur, og det ble bemerket at det såkalte 1,5 graders målet nå er +/- overskredet, og at «business as usual» vil bringe global temperatur opp over 4 OC innen 75 år (år 2100).

*) Forbrenning av 1 tonn olje medfører utslipp av om lag tre tonn CO₂. Hvis alt dette (16 459 954 m3, omregnet til 2 197 591 tonn pr. dag) brennes, genereres ca. 6 590 mill tonn CO₂ pr. dag.

Sandstien – en gammel hulvei tvers over Hurumlandet

Under programtittelen «Gamle ferdselsveier i Røyken og Hurum» fikk klubben 27.01.2025 møte en entusiastisk arkeolog, Reidun Marie Aasheim, og høre hennes beretning om oldtidsveien Sandstien.

Reidun Marie Aasheim kommer fra Akershus fylkeskommune, Seksjon for arkeologi, og er i særdeleshet opptatt av å ta vare på kulturminner, og betydningen av å merke slike for å øke interessen og bidra til ivaretagelse.

Arkeolog Reidun Marie Aasheim

Her kommer Aasheims kommentarer i tilknytning til bildene hun viste, som er lagt inn nedenfor, og som også kan lastes ned på egen enhet ved å klikke på Sandstien.

TIPS: Ta utskrift av kommentarene for å lese teksten til hvert bilde mens du blar igjennom bildeserien 🙂 Du ser «blapiler» ved å holde skrivemerket i det svarte feltet nederst på hvert bilde.

Sandstien i Hurum

  1. En oldtidsvei som tvers over Hurumlandet, mellom Dramstadbukta i Drammensfjorden og Drøbaksundet i Oslofjorden. Her har man utnyttet smale sund i fjordene mellom Østfold og Vestfold. Omtrent 10-12 km lang i luftlinje.
  2. Første gang nevnt i Biskop Eysteins jordebok fra ca. 1390. Et av de eldste bevarte veinavn i Norge.
  3. Også i 1584 i en avskrift fra 1599 da originalen ikke er bevart i dag. Saken gjelder en grensetvist mellom Anders Huitfeldt og Peder Åros og mellom gårdene Grønsand og Sætre søndre.
  4. Veinavnet bevart på kart fra 1826.
  5. Her er navnet bevart på ØK-Kart fra 1900-tallet.
  6. Sandstien er en kløv- og ridevei og har aldri vært kjørbar med hest og vogn.
  7. Oppbygd vei
  8. Ole Christian Aslaksen ved hulvei
  9. Hva skal til for å frede et veifar? Skriftlige kilder er helt perfekt! At det er en hulvei er ikke nok. Andre kulturminner som med sikkerhet er eldre enn 1537, sånn som gravhauger som er fra førkristen tid. Gjennom gårdstun hvor gården har jernaldernavn.
  10. Inglingstad med gravminner registrert. Man kan også se spor av Sandstien på dette kartet. Kartet er et såkalt LiDAR kart, laser skanning fra fly hvor vegetasjonen er skrellet av.
  11. Ødegårdsanlegget på Potetløkka! Stiplet linje viser Sandstien. Her har vi to gravfelt med flere graver fra jernalder. Har ikke funnet noen skriftlige kilder på at det har vært en husmannsplass her og gravene vitner om bosetning fra jernalder. Kan ha blitt liggende øde etter svartedauen i 1349. Hvorfor den heter potetløkka er ukjent, mulig det har vært åker her i nyere tid, men ingen bosetningsspor. Har lagt Øk-kart over for å vise Sandstien bedre.
  12. Her ser vi LiDAR kart over ødegården. En tydelig innmark, med åkerrein og tuft. Jeg har selvsagt vært der og det er enormt mange rydningsrøyser som man kan se på kartet. Kulturavmerkingen nederst er hulveier som er registrert fra før og er selvsagt en del av Sandstien.
  13. Her har jeg lagd kulturminneavmerkingen transparent slik at gravminne syntes bedre.
  14. Ikke hele Sandstien er lagt inn i Kulturminnedatabasen, det er mer jobb å gjøre.
  15. Det har ligget flere husmannsplasser langs stien også, som Kubakken. Tuftene er synlig i dag, sammen med rydningsrøyser og spor etter åkrer. Mange steder er Sandstien borte, slik som på Sand, men nye veier og industri og utbygging. Men mye er bevart så man har inntrykket av en stykke veihistorie som er helt unik.
Sandstien-Kopi

RRK på bedriftsbesøk: Kameleon Gruppen

SPENNENDE BEDRIFTSBESØK HOS KAMELEON GRUPPEN PÅ FOLLESTAD NÆRINGSPARK

Møtet 20.01.2025 var besøk hos Kamelon Gruppen AS, som holder til i Follestad Næringspark.

Tretten Rotaryanere møtte frem i selskapets nye lokaler i Næringsparken og fikk en interessant orientering om virksomheten av daglig leder Trond Olav Eek med påfølgende omvisning i lokalene og «testkjøring» av roboter.

Siden oppstarten i 1999 har Kameleon Gruppen hjulpet bedrifter med å automatisere sin produksjonsprosess. De tilbyr avanserte og driftssikre løsninger innen merking og sporing, produksjonsstyring, etiketter og etikettsystemer og robotisering.

En av gruppens store satsingområder er å hjelpe kunder å ta i bruk samarbeidende roboter. Samarbeidende roboter er roboter som jobber trygt sammen med mennesker. De kan løse repeterende og ofte monotone oppgaver som i dag utføres manuelt. Gruppen har så langt levert over 250 roboter til norske bedrifter og skoler.

Gruppen har vokst betydelig og har nå 56 ansatte fordelt med 45 på hovedkontoret i Røyken, 6 i Gøteborg og 5 i Aurskog. Samlet omsetning er nå MNOK 170.

Selskapet Kameleon Solutions AS som ble etablert i 1999 har over 350 produksjonsbedrifter som kunder i Skandinavia. Selskapet er en ledende leverandør av løsninger innen merking og sporing, etiketter og etikettesystemer og samarbeidende roboter. Selskapet har de siste årene økt sin satsning innenfor software for produksjonsstyring og utviklet og lansert nye systemer for merking og sporing. Hovedmålgruppen er produsjons- og logistkkbedrifter innen bl.a næringsmiddel, bryggerier, farmasi og nå også byggevareprodusenter

Gjennom selskapet Kameleon Robotics med avdeling både i Norge og Sverige er de distributør av Universal Robotics, MiR, Enabled Robotics og Solomon Technologies.

Distribusjon skjer gjennom egen organisasjon og gjennom et nettverk av system-integratorer. Et av selskapets prioriterte oppgaver er å bidra til at vidergående skoler

og utdanningsinstitusjoner tar i bruk samarbeidenede robotor. De har så langt levert robotorer til over 100 skoler over hele landet.

Allerede fra oppstarten etablerte selskapet en kundemodell i form av en driftsavtale med kunden. Avtalen innebærer at man betaler en fast pris pr. måned. Dette dekker leie av maskin, blekk-artikler, etiketter, reperasjon/service og deler. Driftsavtalen er mer enn en alternativ finansieringsform og skaper ikke minst et felles mål for driftsstabilitet og oppetid for kundene. Selskapet yter service 24/7 for sine kunder. På spørsmål fra oss ble det sagt at det vanlige var kundeavtaler på 7 år.

Etter orienteringen om gruppen fikk vi en omvisning i bedrtiftens lokaler hvor visning av produktene samt «testkjøring» av noen av robotene var høydepunktet.

For interesserte Rotaryanere henvises til gruppens hjemmesider – www.kameleongruppen.no

Røyken RK-medlemmer flankerer Trond Olav Eek og kollega (nr. 3 og 4 fra høyre)

Daglig leder Trond Olav Eek og kollega til venstre for Rotarys president Sigmund Fauske og RRK-medlem Kolbein Aarnes.

Digital oppfølging hjemme – et tilbud fra Asker kommune

På møtet 13. januar fikk klubben høre en meget interessant orientering om «Digital medisinsk oppfølging hjemme». Rådgiver/helseinformatiker Eli Sofie Berg orienterte om dette tilbudet fra Asker Kommune – som jo kan bli aktuelt for noen og hver.

Rådgiver/helseinformatiker Eli Sofie Berg, Asker kommune


Bildene hun benyttet er vist nedenfor, og kan lastes ned, klikk HER

Digital-oppfolging-hjemme-Royken-og-Hurum-Rotary-13.01.2025

Hjernens begrensninger – en risikofaktor for luftfarten?

Røyken RK’s president Sigmund Fauske ga på møtet 09.12.2024 til beste sine refleksjoner over snart 45 år med trening/utdanning av flygende personell – sett opp mot risko for uhell/ulykker innen luftfart. Sigmund har bl.a. vært instruktør i Norwegian Air Shuttle.

Viste frem, og sendte rundt, et eksemplar av en «reserveversjon» (batteridrevet) av det kanskje viktigste instrumentet for flyvning: Den kunstige horisont.

Sigmund startet foredraget med å forklare litt om hjernen, hvordan den er inndelt, og hva de enkelte delene i hovedsak befatter seg med – for deretter å sette søkelyset på pannelappen (frontallappen) og våre kognitive egenskaper: Kognitive funksjoner viser til ulike ferdigheter som har å gjøre med oppfatning av omgivelsene, hukommelse, forståelse, beslutnings-tagning, problemløsning, læring og kommunikasjon.

Det sentrale er de 5 sansene smak, hørsel, syn, følelse, lukt – og den sjette, den som gjør at vi «uopphørlig, uten bevisst anstrengelse eller synets hjelp, hvor våre lemmer befinner
seg i rommet og hvilken posisjon de har i relasjon til hverandre og verden omkring.
«

Andre navn på den 6. sans er propriosepsjon, kinestese og proprioseptiv sans – eller rett og slett» magefølelse»?

Vi forsto etterhvert hvorfor Sigmund startet foredraget slik han gjorde, for det er jo helt avgjørende for sikkerhet i luften at pilotene sanser signalene fra instrumenter, lyder fra motorer etc. og tolker dem korrekt.

Intrumentpanel i cockpit er omfattende og kompliserte for et utrent øye, men pilotene vet at de er satt opp med tanke på at oppmerksomheten rettes mot de viktige parametrene, som høyde, fart, elektrisk strøm og motortilstand.

Forhold som påvirker hjernen – og dermed sanser og kognitive evner – er tretthet, utmattelse, «spatial disorientation» (romlig desorientering) og G-krefter – men også selektive observasjoner.

Det siste ble demonstrert ved en videosnutt der to grupper med 5 personer i hver, kledd i hhv. likeartet hvitt og sort som kastet ball til hverandre. Oppgaven var å telle antall ganger hvitkledd person kastet ballen til en annen hvitkledd person. Etterpå spurte Sigmund om noen hadde sett noe «som ikke skulle vært der.»uvanlig». – Det var ingen i forsamlingen som hadde observert en gorilla som vandret over gulvet, eller at bakgrunnen skiftet farge fra grønt til rødt!

Konklusjon: Hjernen er selektiv, avhengig av omstendigheter.

To poenger til:

  • Samhandlingen i cockpit mellom en super-erfaren kaptein og en mindre erfaren co-pilot (målt i antall flytimer), ref. Flight 294 West Air Swedens fatale endeligt pga. instrumentfeil på kapteinens panel, mens co-pilotens panel viste korrekt.
  • Hvis situasjonen er uventet, men krever handling: PUST! Oksygen tilføres og hjernen klarnes – bra for sanser og kognitive evner.

Hele presentasjonen kan lastes ned på egen enhet, klikk HER

Sigmund-om-flyvning-og-hjerne

Kildehenvisninger, for nedlasting, klikk HER

Kildehenvisninger

Kraftmarkedet i endring – fra monopol til velfungerende marked

Dyr elektrisk strøm? Hva har skjedd?

Arne J. Karlsen på LinkedIn

Arne Johan Karlsen har vært med i kraftbransjen i mer enn 30 år. Han har vært markedsdirektør i svenske Vattenfall og adm.dir. i Lier E-verk. Fra 2012 har han arbeidet med rådgivning og styrearbeid fra eget selskap, GKC AS, der han er daglig leder og partner.

Karlsen dro oss igjennom krafthistorien fra det første kraftverket i 1899 til dagens situasjon.

Her kommer presentasjonen (som også kan lastes ned).

Kraftmarkedet-i-endring-0212-2024

Statsbudsjettet for 2025

Det har blitt en tradisjon i Røyken Rotaryklubb at klubbens medlem Arnulv Lemme orienterer om neste års statsbudsjett. Slik også denne gangen for statsbudsjettet 2025 i fellesmøte med Hurum RK i deres lokaler i Sætre.

Arnulv Lemme

7. oktober 2024 la regjeringen Støre frem sitt forslag til statsbudsjett og nasjonalbudsjett for 2025. Etter planen skal Stortinget iht.vedta statsbudsjettet i plenum innen 15. desember 2024. Med dette er en lang prosess bragt til ende, ref. budsjettkalenderen – tidsplanen for regjeringens og Stortingets arbeid med statsbudsjettet.

Regjeringen Støre er en mindretallsregjering som er avhengig av støtte fra SV. Det pågår forhandlinger der det er rapportert om stor avstand. Fristen er fredag 29. november, når finanskomiteen på Stortinget skal komme med sin innstilling til budsjettet.

I St.prp. 1 (2024-2025) – Proposisjon til Stortinget (forslag til stortingsvedtak) – lister Regjeringen opp tre hovedprioriteringer 2025:

  • trygghet for folks økonomi og grunnleggende velferdstjenester
  • trygghet for landet og solidaritet med verden i en urolig tid
  • utvikle hele Norge videre

Arnulv åpnet foredraget med å trekke frem Norges utfordringer i de neste ti årene:

Hele foredragets presentasjon er gjengitt nedenfor, men Arnulvs spørsmål i avslutningen er verdt å reflektere over:

  • Hvor lenge kan vi basere økonomien i  Norge på oljefondet. Oljeinntektene vil en dag ta slutt!!!
  • Er det forsvarlig å ”fyre opp” norsk økonomi med over 413 milliarder oljekroner for 2025. Strukturert oljekorrigert underskudd har økt fra mrd. 200 i 2018 til mrd.460 i 2025.
  • Er dette et budsjett som kommer ” vanlige folk ” til gode?
  • Bevilges det nok midler for å drifte den norske velferdsstaten mht. kommunesektoren, helse ??? osv.
  • Er stikkordet RENTEKUTT basert på det faktum at den årlige prisveksten ifølge SSB nå har falt fra 3 % til 2,6 % som kan hjelpe alle som sliter med høy gjeld – familier, virksomheter, kommuner og fylker???
Presentasjon-statsbudsjettet-2025

Stekes eller druknes – hva slags klima gir vi våre barnebarn?

Kilde: Norsk Polarinstitutt

På møtet 4. november 2024 hadde klubben besøk av Olav Orheim, geolog, polar- og isbreforsker, klimaforsker, direktør for Norsk Polarinstitutt 1993-2005.

Som den lydhøre forsamling fikk oppleve, er Olav en glimrende formidler av kunnskap om sitt fagfelt. Formidling har nok også vært drivkraften bak etableringen av Norsk Bremuseum i Fjærland og «polmuseet» Polaria i Tromsø. For tiden arbeider han bl.a. med etableringen av et nytt informasjonssenter i sitt kjære Fjærland, Fjordviten. Les mer om dette nedenfor.

(Det må nevnes at Orheim bodde i mange år i Røyken – på Gleinåsen, og han forteller om mange venner og bekjente han fremdeles har kontakt med.)

Olav Orheim takkes for foredraget av Røyken RK’s president Sigmund Fauske

Fra notatblokken – Olavs hovedbudskap

Lysbildene Olav viste sees nedenfor, eller kan lastes ned på egen enhet ved å klikke på lenken.

OBS: Flere av lysbildene er tydelig av privat karakter og vises med forbehold om kun intern bruk.

  • Jo, vi har hatt store, men naturlige, klimaendringer på Jorden, til all tid – noe skyldes endringer i solinnstrålingen som følge av at Jordens bane endres, Jordens akse vippes, Jorden vingler – alt med ulike perioder i 10 – 100 000 års perspektiv. Astronomen og geofysikeren Milankovitch fant ut dette på 1920-tallet.
  • Men, en annen årsak til klimaendringer er vulkanutbrudd og følgelig utslipp av klimagasser i atmosfæren. Analyse av luftbobler i borekjerner ned til 3500 m fra innlandsisen i Antarktis (og boringer på Grønland), viser hvordan innholdet av CO2 og metan (CH4). har endret seg de siste 400 000 år.
  • Vi vet også hvordan Jordens gjennomsnittlige overflatetemperatur har endret seg, basert på virkelige målinger fra ca. 1850, og ved bruk av klimamodeller bakover i tid – baset på kunnskapen om klimagassinholdet i atmosfæren. I historisk tid har vi også fortellinger iom klimaendringer som vi kan sjekke ut mot modellene.
  • Vi kan konkludere: Kurvene for global temperatur og CO2 og metan (CH4), følger hverandre i samme mønster. Det er ingen tvil om sammenhengen! Og nå er CO2 og CH4 skyhøyt over hva som har vært tilfelle de siste 400 000 år.
  • Ut i fra hva vi vet fra historien, med istider og mellomistider, og varme perioder, kan vi si at Jorden «tåler» + 2O C opp fra før-industriell tid. – Der er vi snart.
  • Det er «ingen» usikkerhet nå i klimamodeller og målinger, og alle i den vitenskapelige verden er enige (bortsett fra noen fornektere) om at fossil forbrenning er årsaken til den skarpe økninger av klimagasser i atmosfæren, og konsekvensen: Økt global temperatur.
  • Temperaturøkningen gir mer ørken på lavere breddegrader og høyere havnivå, også mest rundt ekvator- ref. foredragets tittel(!)
  • Jordbruksarealer sydover tapes, store landområder vil oversvømmes. De land som har ressurser kan bygge demninger, men hvor høy vannstand er det mulig å beskytte seg mot?
  • Her oppe på den Skandinaviske halvøya, Finland og Baltikum er landhevingen etter siste istid (sluttet ca. 12 000 år siden) ikke avsluttet (isen presset landmassene ned). Foreløpig kompenserer det hevingen av havnivået – men vi vet hvordan det går dersom Jorden blir isfri: Da stiger havnivået med opp til 60 – 70 meter. Nå ligger det an til opp til ca. 0,5 m frem mot 2100.
  • Men alt håp er ikke ute – fremtidens klima er nå avhengig av hva vi mennesker gjør, av menneskelige beslutninger, politisk og økonomisk. Menneskeheten vil bestå, men det blir vanskelige tider for alt liv – ref. naturkrise samtidig med klimakrise.
Stekes-eller-druknes-hva-slags-klima-gir-vi-vare-barnebarn.-4.11.2024

Mer om Olav Orheim

Olav er professor II, Universitetet i Bergen, var sekretariatsleder for den norske innsatsen under Det internasjonale polaråret 2007–2010. Olav har vært 17 ganger i Antarktis, 10 av dem som leder for norske og internasjonale ekspedisjoner. Han har mottatt flere utmerkelser for sitt virke, bl.a. Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden (2007).

Mer om Fjordviten – det kommende informasjonssenteret i Fjærland

Kilde Sogns Avis

Med målsetning å etablere Fjordviten, er det (2020) etablert en stiftelse, som ifølge vedtektene skal arbeide for «..å spre kunnskap om fjord og fjordlandskap, hav og marine…»

Sogn avis har et oppslag 28.07.2024 som omtaler Fjordviten, med forhistorien, bilder etc. Oppslaget gjengis her, med referanse til AS Sogningen/Sogn Avis

Orheim-Fjordviten-Jaktar-vidare-etter-at-storgjevar-glapp

Outsourcing for å kutte kostnader

Outsourcing betyr at en virksomhet lar eksterne leverandører ta over arbeidsoppgaver som virksomheten tidligere har stått for. En oppgave blir ofte offer for outsourcing dersom det er muligheter for å redusere omkostninger. Det er som oftest snakk om mindre oppgaver som kan gjøres både billigere og bedre av en underleverandør som innehar nettopp den kompetansen som kreves.

Jørn Erik Swift orienterte om erfaringer met outsourcing av innkjøpsfunksjonen i Røyken Rotaryklubbs møte 7. okt.2024.

Jørn Erik har mer enn 30 års erfaring i mange ulike industrier som accounting manager og CFO, innkjøp og logistikk, ledelse av IT prosjekter og business consultancy.

Han har i en periode drevet i eget selskap som statsautorisert regnskapsfører og er nå partner i konsulentselskapet ERA Group, som har virksomhet i over 50 land og har mer enn 1000 partnere.

Jørn Erik har sendt oss presentasjonen han benyttet som bakgrunn for sitt foredrag, for som han selv uttaler «Presentasjonen viser bare en brøkdel av foredraget, fordi jeg sjelden skriver annet en headliines på PPT og bruker tiden på snakke om emnet.»

Presentasjonen er vedlagt, ev. kan lastes ned på egen enhet.

J-E-Swift-2024-10-RRK

Isolér huset – spar energi og vær med på «det grønne skiftet»

Røyken Rotayklubbs medlem Arne Østlie fortalte på fellesmøtet med Hurum RK i Sætre 02.09.2024 om hvordan «det grønne skiftet» forlanger bedre tiltak for energieffektivisering av hus.

Arne Østlie Røyken RRK

EU vedtok nye regler for energieffektivisering i 2023, i form av en form av et direktiv, som skal gjelde for hele EØS-området. Dette betyr at krav som stilles må inn i norsk lovverk og bestemmelser. Men siden det er et direktiv og ikke en «regulation», har vi som kun EØS-medlem muligheter til å tilpasse implementeringen.

Avgjørende om tiltak må iverksettes er hustes energiklasse:

  • A-B:  Lavenergibygninger, passivhus.
  • C:  Nye bygninger som i hovedsak tilfredsstiller de nyeste byggeforskrifter og bygninger etter noe eldre forskriftskrav med effektivt varmesystem.
  • D-G: Bygninger som er bygget under eldre forskrifter enn dagens

Eldre hus som ikke er utbedret, vil normalt få en karakter nederst på skalaen.

Et av kravene er at alle boliger, nye og gamle, blir klassifisert til A-B innen 2050, men det er ikke satt krav til når de enkelte husene må være slik. Det er overlatt til den enkelte stat å iverksette tiltak («pisk? og gulrot»).

Foredraget inneholdt mye nyttig informasjon om isolering av hus, støtteordninger etc. Presentasjonen kan sees nedenfor, og/eller lastes ned HER.

Energy Efficiency Directive

Det handler om å kutte i energiforbruket for boliger. Kuttene skal foregå på denne måten, ifølge direktivet (se et factsheet og mer oversiktlig dokument HER. Se også EUs nye regler om energieffektivitet er vedtatt. Hva betyr dette for deg og meg?)

  • Det skal kuttes 16 prosent av energiforbruket i boliger til 2030, sammenlignet med forbruket i 2020. 
  • I 2035 skal man ha passert 20-22 prosent reduksjon i energiforbruket, sammenlignet med 2020-nivået. 
  • Halvpartene av kuttene skal komme i den delen av boligmassen som er minst energieffektiv i dag 
  • Landene må ha gode støtteordninger til forbrukerne, som for eksempel skattefradrag, momskutt og rene støtteordninger 
  • Fritidsboliger, verneverdige bygg og bygg der det teknisk eller økonomisk er vanskelig å gjennomføre energieffektivisering er unntatt 

Det er beregnet at alle må tilfredsstille energiklasse F i 2030 for alle boliger for å nå målet i 2050.

Implementering i Norge

EUs medlemsland får to år på seg til å implementere bygningsenergidirektivet i nasjonalt regelverk, men Norge som en del av EFTA og EØS vil måtte vurdere nærmere hvordan direktivet (bygningsenergidirektivet) vil bli implementert her.

Norge har imidlertid forpliktet seg til å oppfylle Parisavtalen i samarbeid med EU, og det er sannsynlig at vi vil se en regelutvikling på dette området også i Norge.

Regjeringen har lagt EU-direktivet ut på høring, og høringsuttalelsene er under bearbeiding. Ifølge statusnotatet av 11.03.2024 arbeides det nå med et posisjonsnotat – og deretter skal det lages et gjennomføringsnotat.

Foredrag-Rotary-om-energieffektivisering-Sept.-2024-pdf-1

Grunneierforeningen i Røyken Næringspark har 30 medlemmer

Sekretariatsleder Hilde Thorud orienterte om Grunneierforeningen Røyken Næringspark på møtet 26.08.2024.

Sekretariatsleder Hilde Thorud og president Røyken RK Sigmund Fauske

Foreningens formål er å arbeide for en helhetlig utvikling av næringsområdet på Follestad i Røyken og oppnå optimal drift for næringsparkens bedrifter, herunder være kontakt mot offentlige myndigheter, f.eks, Vegvesenet for skilting slik at ukjente sjåfører ikke roter seg bort på Follestadveien og Asker kommune for å utbedre/asfaltere veiene på området.

Oppstarten av arbeidet med nytt løp av Oslofjordtunnelen er naturligvis i foreningens interessefelt.

Grunneiere i Røyken Næringspark på Follestad er obligatoriske medlemmer, men foreningen er også åpen, og har medlemmer, fra leietakere.

Mer om Grunneierforeningen, se Hildes presentasjon nedenfor, og/eller last den ned.

Grunneierforeningen-Mote-Rotary-26.8.24