Espen Søilen holdt et engasjert foredrag til beste for Oslofjorden på Intercity-møtet Hurum Rotaryklubb arrangerte på Sætre Marina Restaurant 14. mars 2022.
Søilens presentasjon vises nedenfor. Ved å holde skrivemerket over linjen nederst på siden fremkommer «blapiler» Presentasjonen kan også lastes ned her.
En-fjord-i-krise-–-som-kan-reddesFra notatblokken
I rapporten Helhetlig tiltaksplan for en ren og rik Oslofjord med et aktivt friluftsliv er 63 tiltak gruppert i 7 innsatsområder
- «Alle» er enige om at Oslofjorden er syk, og «alle» vet hva som må gjøres, men allikevel gjøres ikke det som er nødvendig.
- Befolkningsvekst medfører økt belastning på fjorden.
- Beslutninger i «det offentlige» som alle er enige om, skjer allikevel ikke! Forskningsprosjekt i gang for å forklare hvorfor.
- Rensing av nitrogen fra avløp er et kommunalt ansvar, men renseanleggene har for dårlig kapasitet – ved mye nedbør går mye forurensning ut i fjorden.
- VEAS har et tak på 70 % nitrogenrensing, resten går ut i fjorden.
- Det vil koste 4,2 mrd kroner for fullverdig rensing av avløpsvann – men det bør det være verdt.
- Avrenning fra landbruket er et stort problem – bøndene må utfordres til å legge om driften med bruk av mindre kunstgjødsel – og la vegetasjonen langs bekkefar stå i fred.
- Nedbygging av strandsonen er også et kommunalt ansvar via Plan- og bygningsloven. Asker og Oslo berømmes for å ha tatt tak i dette problemet.
- Kystdirektoratet vil sprenge bort en del av jeteen, men forhåpentligvis er dette stoppet. Jeteen er full av liv, og er en genbank for restituering av fjorden – OF har hatt dykkere nede for å dokumentere det. Jeteen har betydning for vannkvaliteten i Indre Oslofjord.
- Lekkasjevann fra Oslofjordtunnellen pumpes rett ut i fjorden.
- Nordmarka har en egen lov – bør vi få en «Lov om Oslofjorden»?
- Torsken er fredet, men lovverket er uklart og oppfølging skjer ikke. Det er bedre med nullsoner som for hummeren – bestanden tar seg fort opp når fisket er forbudt.