Minnemarkering med verdighet

Det var mange som møtte opp på minnemarkeringen over de falne fra Røyken under 2. verdenskrig ved bautaen ved Røyken kirke 8. mai. Markeringen av frigjøringen fra nazi-veldet 8. mai 1945 ble selvfølgelig også preget av tanker om hva som foregår i Ukraina i disse dager. Og vi, kanskje spesielt de av oss som har minner og nære fortellinger om frigjøringen, og som trodde at krigsbarbariet i Europa tok slutt i maidagene for 77 år siden!

Med Eirik Davidsen Forsvarets seniorforbund (FSF) og Roy Hovdan Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner (NVIO) som flaggvakt ved bautaen, åpnet Røyken Brass med avspilling av «Norge i rødt-hvitt og blått».

På vegne av arrangøren Røyken Rotaryklubb, ønsket klubbens president Morten Berntzen velkommen og overlot deretter ordet til kaptein Andreas Devlin som hedret FN-veteran Hans Konrad Østen for Internasjonal tjeneste INTOPS FN LIBANON. – Denne æreshandlingen ble etterfulgt av «Fagert er landet», fremført av Røyken Brass.

I minnetalen fremhevet sogneprest Ellen Martha Blaasvær betydningen av bibelskrift i vanskelige tider, og fortalte om ukrainere som finner trøst i en bibelsalme. – Minnetalen ble etterfulgt av «Fedrelandssalmen».

Ordfører i Asker, Lene Conradi holdt tale for dagen – og naturlig nok ble krigshandlingene i Ukraina reflektert opp mot hvorfor vi markerer 8. mai – vår frigjøringsdag. Hun kom fra tilsvarende minnemarkering ved minnesteinen over de falne i Hurum under den 2. verdenskrig på Hovtun og nedleggelse av krans ved minnesteinen over russiske fanger som holdt til i russerleiren ved Mørkvann de siste år av 2. verdenskrig. – Klikk HER for å lese hele talen.

Talen ble avsluttet med kransenedleggelse ved bautaen og tappenstrek spilt på trompet av Eldor Rødseth.

Seremonien ble avsluttet med «Ja vi elsker dette landet» – spilt og sunget.

Se bilder fra markeringen nedenfor.

Lene-Conradi-2022_05_8_mai_Royken_kirke

Bilder fra minnemarkeringen 8. mai 2022