Mandag 7. mars 2022 var Røyken Rotaryklubb på bedriftsbesøk hos Rottefella. Bedriften som tidligere var hjørnestensbedrift på Hurumhalvøya har nå flyttet til Lier i nye lokaler. Vi møtte opp med 14 medlemmer og fikk flott innledende foredrag og etterfølgende omvisning av daglig leder Torstein Myklebostad. Det var et foredrag som ble fulgt opp med svært mange spørsmål og kommentarer og hele seansen varte i over 2 timer. Vi har jo alle et forhold til å gå på ski.
Vi ble vist de nye bindingene «Move» som justerer støvelplasseringen på skiene mens man er fastspent. Dette er en stor nyvinning og gjør at man justerer gli på skiene i motbakke (mer feste) og utforbakke (mer gli). Førstkommende høst kommer denne bindingen med en liten elektromotor integrert i bindingen på skien med fjernstyring man kan ha i skihansken. Så verden utvikles videre.
Vi fikk også se den nyutviklede trugen som nå masseproduseres for Forsvaret. Et titalls tusen er klar for levering før neste vinter.
Det var et spennende bedriftsbesøk og vi takket for oss med den tradisjonelle vinflasken overlevert fra Presidenten.
LITT HISTORIE FRA WEBMASTER
Rottefellabindingen Bror With utformet denne bindingstypen i sitt eget hjem i Ullernåsen, Oslo i 1927. With var selv en ivrig skiløper, og opptatt av å finne en bedre binding. Datidens bindinger hadde festeanordninger som slet svært på skistøvlene. De var også forholdsvis lite elastiske og tillot dermed begrenset fotbevegelse for skiløperen. Rottefellabindingen skulle komme til å endre på dette. Navnet Rottefella skal skrive seg fra en replikkveksling mellom oppfinneren og daværende kronprins Olav før starten i skirennet hvor bindingene skulle prøves ut. Bindingene påkalte seg kronprinsens interesse. Han lurte på hvor Bror With hadde fått tak i dem. – Åh, det er bare et par rottefeller jeg har kjøpt hos Ingwald Nielsen! var Withs svar. (Ingwald Nielsen var en jernvareforretning i Oslo). Kilde: Norsk Teknisk Museum |
Skibindingen som With oppfant fikk sitt gjennombrudd under OL i St. Moritz i 1928, da den norske militærpatruljen brukte bindingene, og vant!
Hørt om «Samling i bånn»?
Det stammer fra vinter-OL i 1928 og er opprinnelig positivt. Det viste til en samling av laget etter en lang og bratt utforkjøring med sikte på å ta igjen et forsprang i innspurten. – Patruljen vant, og det sto til gull – «men gull fikk de ikke, fordi patruljeløpet lå utenfor den olympiske ramme».