Drew Rodgers: Er USA et demokrati?

Drew Rodgers er godt kjent for Røykens rotarianere etter flere foredrag i Raukvin RK, og 3. mai gjestet han Røyken Rotaryklubbs nettmøte med nok et interessant foredrag.

Nedenfor følger referat fra foredraget v/Dagfinn Onshus, og presentasjonen Drew viste kan lastes ned ved å klikke her – eller se presentasjonen lenger ned på siden.

Amerikansk flagg

Drew Rodgers holdt dagens foredrag med det amerikanske valget som bakteppe for utviklingen av et splittet Amerika med skarpe fronter. Han tar basis i europeernes ankomst i 1620 frustrerte over europeisk kontroll og maktmisbruk i mange land. I Amerika var de frie og dette hefter ved amerikanerne fremdeles i dag hos store grupper.

Selv om demokratene i stor grad står for bedring av svakes kår, oppfattes de i store lag av folket som overgripende og kontrollerende med mye lover og regler. Frihetskraften vinner over fornuften og mange stemmer republikansk i strid med hva som tjener dem. Mange skylder på «eliten» uten at dette er et begrep som gir mening.

Mye er også i dag karakterisert av at amerikanerne ikke har tillit til mediene og tyr til sosial plattformer for å hente nyheter, faktisk så mye som 60% henter informasjon fra Facebook og YouTube, ofte fra lukkede grupper hvor konspirasjonsteoriene florerer.

Valg i USA er en kostbar affære og det krever enorme summer å stille som kandidat. Dette betyr at donasjoner ofte har innflytelse på politikken og man kan si at penger styrer valget også som så mye annet. Oljeindustrien og våpenindustrien er sterke økonomiske bidragsytere som medfører at våpenlovgivning og fortsatt utvinning og bruke av olje får frie tøyler.

Tilliten til det offentlige, som er limet i et hvert demokratisk samfunn, er svekket og dette bidrar til uro og oppløsning. Det er et håp om at Biden kan rette opp mye, men har står imot sterke krefter.

USA-i-dag-er-USA-et-demokrati-Drew-Rodgers-Valg-2020-2-2

Drew Rodgers er tidligere amerikansk statsborger, men har bodd I Norge i nesten 40 år. Han har holdt foredrag ved fire amerikanske høyskoler og universiteter, i tillegg til BI og Høyskolen i Oslo og Akershus, hvor han underviste i internasjonal forretningskommunikasjon. I tillegg har Rodgers undervist American studies ved alle disse universitetene. Han har publisert 8 lærebøker – to av dem gjennom det velansette Cambridge University Press. Drew Rodgers er en sterkt politisk engasjert person og har en blogg hvor amerikansk politikk er hovedtema.