Interessant fra Hyggen-Jerdals steinhistorie

Båtbygging og steinindustri langs Drammenfjorden fra Grimsrud til Brøholtholmen
27. mars 2017

(Visste du forresten at Lahellholmen egentlig heter Brøholtholmen? Les mer om holmens historie og steinbruddet der i BYAVISA Drammen)


Hurum/Jerdal historiegruppes Jan Erik Ask forteller

Hyggen/Jerdal historiegruppe er en helt selvstendig gruppe, men samarbeider med Røyken Historielag, Hyggen Vel og Røyken kommune. Gruppen arbeider for å gjøre Hyggen/Jerdals historie kjent for lokalbefolkningen og Hyggen skoles elever.

Det første heftet historiegruppen ga ut, var «Steinhoggeriene i Hyggen» (2012). Siden har gruppen gitt ut «Hyggen i gamle dager, i kortform» (2015, 2. opplag 2017), «Stedsnavn i Hyggen/Jerdal/Grimsrud/Guttersrud/Muserud/Kinnartangen/Ovnerud» (2015), «Landbruk- og gårdshistorie for Hyggen/Jerdal med omegn.  Bind 1 (2016). Heftet «Steinhoggeriene» koster 50 kroner, de øvrige koster 100 kroner. Kontakt Jan Erik Ask,  j-erikas@online.no

«Drammensfjorden har fra første bosetting vært hovedvei for folkene i dette område av kommunen vår, da forstår vi at båt og transport med båt har alltid vært viktig.
Når det gjelder stein og båt hadde mann mulighet til å tjene en slant ved å samle stein langs vannkanten og selge den til forskjellige formål, det være seg bygging av murer, kaianlegg m. m. Det var også et marked i skipsfarten som trengte ballast til stabilisering ved seiling på de store hav.»

«Begynnelsen kan dateres til 1875, og startet på Engersand syd og Brøholtholmen (Lahellholmen) av ing. W. Werner i Drammen. Er kjent for bygging av Drammen jernbanebro i granitt. »

«Da en fant ut at granitten på visse steder var syrefast åpnet det seg et enormt marked de neste to desenniene, man begynte å hogge stein til bygging av syretårn og hele verden var med ett marked.»

«Det ble også levert byggestein til kjente bygg i Norge og ellers i verden.»

(Teksten ovenfor er hentet fra Hyggen/Jerdal historiegruppes orientering, se nedenfor.)

Fra notatblokken:

  • Syrefast stein fra Hyggen ble brukt for å bygge syretårn over hele Europa. Dette var midt under den industrielle revolusjon med store gjennombrudd også inne kjemisk industri. Syretårnene ble brukt for oppbevaring av salpetersyre, saltsyre. svovelsyre osv.
  • Syretårnene var åttekantet, 8 m i diameter, 20 meter høyt; 200 kubikkmeter stein gikk med. Det eneste gjenværende i Norge står i Rjukan ved anlegget til Norsk Hydro.
  • Det ble tatt ut stein på Ovnerud som var ment for Hitlers monument. Et skip som skulle frakte steinen til Tyskland ble torpedert og sank i Nordsjøen. (Steinblokkene som ble liggende ble brukt til moloen i Båtstø.)
  • Ovnerud-stein er brukt som forblendingsstein på Norges Banks nåværende bygg. Steinblokker ble fraktet til Tyskland for oppdeling og sliping.
  • Trapper på baksiden av Det Hvite Hus, fundamentet for en sarkofag i et museum i Rabat (Marokko), stein til fredspalasset i Den Haag (Nederland), til hovedbygningen ved NTNU (Trondheim), Finansdepartementets bygning i Akersgaten (Oslo), og mange andre steder, er fra Røyken

Les mer om historien her: Om Hyggen – Jerdal historiegruppe

Innlegg til Røyken Rotaryklubbs hjemmeside fra Hyggen-Jerdal historiegruppe
TIPS: Bruk pilene nederst til venstre for å bla fremover i 4 sider

Innlegg i BYAVISEN Drammen 21. september 2016
.BY A V I S A DR AMMEN 21 september 2016