Under programtittelen «Gamle ferdselsveier i Røyken og Hurum» fikk klubben 27.01.2025 møte en entusiastisk arkeolog, Reidun Marie Aasheim, og høre hennes beretning om oldtidsveien Sandstien.
Reidun Marie Aasheim kommer fra Akershus fylkeskommune, Seksjon for arkeologi, og er i særdeleshet opptatt av å ta vare på kulturminner, og betydningen av å merke slike for å øke interessen og bidra til ivaretagelse.
Her kommer Aasheims kommentarer i tilknytning til bildene hun viste, som er lagt inn nedenfor, og som også kan lastes ned på egen enhet ved å klikke på Sandstien.
TIPS: Ta utskrift av kommentarene for å lese teksten til hvert bilde mens du blar igjennom bildeserien 🙂 Du ser «blapiler» ved å holde skrivemerket i det svarte feltet nederst på hvert bilde.
Sandstien i Hurum
- En oldtidsvei som tvers over Hurumlandet, mellom Dramstadbukta i Drammensfjorden og Drøbaksundet i Oslofjorden. Her har man utnyttet smale sund i fjordene mellom Østfold og Vestfold. Omtrent 10-12 km lang i luftlinje.
- Første gang nevnt i Biskop Eysteins jordebok fra ca. 1390. Et av de eldste bevarte veinavn i Norge.
- Også i 1584 i en avskrift fra 1599 da originalen ikke er bevart i dag. Saken gjelder en grensetvist mellom Anders Huitfeldt og Peder Åros og mellom gårdene Grønsand og Sætre søndre.
- Veinavnet bevart på kart fra 1826.
- Her er navnet bevart på ØK-Kart fra 1900-tallet.
- Sandstien er en kløv- og ridevei og har aldri vært kjørbar med hest og vogn.
- Oppbygd vei
- Ole Christian Aslaksen ved hulvei
- Hva skal til for å frede et veifar? Skriftlige kilder er helt perfekt! At det er en hulvei er ikke nok. Andre kulturminner som med sikkerhet er eldre enn 1537, sånn som gravhauger som er fra førkristen tid. Gjennom gårdstun hvor gården har jernaldernavn.
- Inglingstad med gravminner registrert. Man kan også se spor av Sandstien på dette kartet. Kartet er et såkalt LiDAR kart, laser skanning fra fly hvor vegetasjonen er skrellet av.
- Ødegårdsanlegget på Potetløkka! Stiplet linje viser Sandstien. Her har vi to gravfelt med flere graver fra jernalder. Har ikke funnet noen skriftlige kilder på at det har vært en husmannsplass her og gravene vitner om bosetning fra jernalder. Kan ha blitt liggende øde etter svartedauen i 1349. Hvorfor den heter potetløkka er ukjent, mulig det har vært åker her i nyere tid, men ingen bosetningsspor. Har lagt Øk-kart over for å vise Sandstien bedre.
- Her ser vi LiDAR kart over ødegården. En tydelig innmark, med åkerrein og tuft. Jeg har selvsagt vært der og det er enormt mange rydningsrøyser som man kan se på kartet. Kulturavmerkingen nederst er hulveier som er registrert fra før og er selvsagt en del av Sandstien.
- Her har jeg lagd kulturminneavmerkingen transparent slik at gravminne syntes bedre.
- Ikke hele Sandstien er lagt inn i Kulturminnedatabasen, det er mer jobb å gjøre.
- Det har ligget flere husmannsplasser langs stien også, som Kubakken. Tuftene er synlig i dag, sammen med rydningsrøyser og spor etter åkrer. Mange steder er Sandstien borte, slik som på Sand, men nye veier og industri og utbygging. Men mye er bevart så man har inntrykket av en stykke veihistorie som er helt unik.