Stekes eller druknes – hva slags klima gir vi våre barnebarn?

Kilde: Norsk Polarinstitutt

På møtet 4. november 2024 hadde klubben besøk av Olav Orheim, geolog, polar- og isbreforsker, klimaforsker, direktør for Norsk Polarinstitutt 1993-2005.

Som den lydhøre forsamling fikk oppleve, er Olav en glimrende formidler av kunnskap om sitt fagfelt. Formidling har nok også vært drivkraften bak etableringen av Norsk Bremuseum i Fjærland og «polmuseet» Polaria i Tromsø. For tiden arbeider han bl.a. med etableringen av et nytt informasjonssenter i sitt kjære Fjærland, Fjordviten. Les mer om dette nedenfor.

(Det må nevnes at Orheim bodde i mange år i Røyken – på Gleinåsen, og han forteller om mange venner og bekjente han fremdeles har kontakt med.)

Olav Orheim takkes for foredraget av Røyken RK’s president Sigmund Fauske

Fra notatblokken – Olavs hovedbudskap

Lysbildene Olav viste sees nedenfor, eller kan lastes ned på egen enhet ved å klikke på lenken.

OBS: Flere av lysbildene er tydelig av privat karakter og vises med forbehold om kun intern bruk.

  • Jo, vi har hatt store, men naturlige, klimaendringer på Jorden, til all tid – noe skyldes endringer i solinnstrålingen som følge av at Jordens bane endres, Jordens akse vippes, Jorden vingler – alt med ulike perioder i 10 – 100 000 års perspektiv. Astronomen og geofysikeren Milankovitch fant ut dette på 1920-tallet.
  • Men, en annen årsak til klimaendringer er vulkanutbrudd og følgelig utslipp av klimagasser i atmosfæren. Analyse av luftbobler i borekjerner ned til 3500 m fra innlandsisen i Antarktis (og boringer på Grønland), viser hvordan innholdet av CO2 og metan (CH4). har endret seg de siste 400 000 år.
  • Vi vet også hvordan Jordens gjennomsnittlige overflatetemperatur har endret seg, basert på virkelige målinger fra ca. 1850, og ved bruk av klimamodeller bakover i tid – baset på kunnskapen om klimagassinholdet i atmosfæren. I historisk tid har vi også fortellinger iom klimaendringer som vi kan sjekke ut mot modellene.
  • Vi kan konkludere: Kurvene for global temperatur og CO2 og metan (CH4), følger hverandre i samme mønster. Det er ingen tvil om sammenhengen! Og nå er CO2 og CH4 skyhøyt over hva som har vært tilfelle de siste 400 000 år.
  • Ut i fra hva vi vet fra historien, med istider og mellomistider, og varme perioder, kan vi si at Jorden «tåler» + 2O C opp fra før-industriell tid. – Der er vi snart.
  • Det er «ingen» usikkerhet nå i klimamodeller og målinger, og alle i den vitenskapelige verden er enige (bortsett fra noen fornektere) om at fossil forbrenning er årsaken til den skarpe økninger av klimagasser i atmosfæren, og konsekvensen: Økt global temperatur.
  • Temperaturøkningen gir mer ørken på lavere breddegrader og høyere havnivå, også mest rundt ekvator- ref. foredragets tittel(!)
  • Jordbruksarealer sydover tapes, store landområder vil oversvømmes. De land som har ressurser kan bygge demninger, men hvor høy vannstand er det mulig å beskytte seg mot?
  • Her oppe på den Skandinaviske halvøya, Finland og Baltikum er landhevingen etter siste istid (sluttet ca. 12 000 år siden) ikke avsluttet (isen presset landmassene ned). Foreløpig kompenserer det hevingen av havnivået – men vi vet hvordan det går dersom Jorden blir isfri: Da stiger havnivået med opp til 60 – 70 meter. Nå ligger det an til opp til ca. 0,5 m frem mot 2100.
  • Men alt håp er ikke ute – fremtidens klima er nå avhengig av hva vi mennesker gjør, av menneskelige beslutninger, politisk og økonomisk. Menneskeheten vil bestå, men det blir vanskelige tider for alt liv – ref. naturkrise samtidig med klimakrise.
Stekes-eller-druknes-hva-slags-klima-gir-vi-vare-barnebarn.-4.11.2024

Mer om Olav Orheim

Olav er professor II, Universitetet i Bergen, var sekretariatsleder for den norske innsatsen under Det internasjonale polaråret 2007–2010. Olav har vært 17 ganger i Antarktis, 10 av dem som leder for norske og internasjonale ekspedisjoner. Han har mottatt flere utmerkelser for sitt virke, bl.a. Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden (2007).

Mer om Fjordviten – det kommende informasjonssenteret i Fjærland

Kilde Sogns Avis

Med målsetning å etablere Fjordviten, er det (2020) etablert en stiftelse, som ifølge vedtektene skal arbeide for «..å spre kunnskap om fjord og fjordlandskap, hav og marine…»

Sogn avis har et oppslag 28.07.2024 som omtaler Fjordviten, med forhistorien, bilder etc. Oppslaget gjengis her, med referanse til AS Sogningen/Sogn Avis

Orheim-Fjordviten-Jaktar-vidare-etter-at-storgjevar-glapp