Det forunderlige Madagaskar

RRK-medlem Erik Fønstelien hadde en interessant og artig fortelling om sitt besøk på Madagaskar


Madagaskar, en «paradisøy» på østkysten av Afrika mellom 12 og 26 breddegrader syd for ekvator. Klima er subtropisk. Det finnes ingen store rovdyr og ingen giftslanger der. Arealet er dobbelt så stor som Norge. Befolkningen vokser raskt or er nå 25 millioner og er ikke lenger selvforsynt med mat. Målt i BNP ligger Madagaskar som nr. 5 fra bunnen. Opprinnelig folk kommer fra nordøst Borneo. Offisielt språk er fransk og «gatespråk» er gassisk. 80% av befolkningen kan skrive og lese. Ca. 45% er kristne, de fleste katolikker. Islam har ikke fått nevneverdig fotfeste blant befolkningen. Ca 50% følger de gamle naturreligionene, og beslutninger kan ikke tas uten å ha sjekket med trær, dyr og stjerner. Gravferdene er veldig spesielle: De tar opp likene etter noen år og kler beinrestene i flotte klær og holder fest i flere dager.  Denne hyllingen av forfedrene mener mange tar så mye av deres sparepenger at det er en viktig årsak til at de er så dårlig stelt økonomisk.  Hele slekta skal bespises og underholdes i flere dager.

Styresettet er idag demokratisk republikk. Madagaskar var tidligere fransk koloni, som fikk velge mellom å være fullstendig selvstendig, eller delvis og fortsette å ha fransk innflytelse og få hjelp fra Frankrike. Folk er overtroiske og lar seg ikke styre av fremmede og er festglade. Det har hersket borgerkrigstilstander siste tusen år.

I middelalderen var Madagaskar en «sjørøverreir» med bl.a. innslag fra Norge. I vår tid har Madagaskar vært norsk misjonsmark.

I Madagaskar finnes både malaria og svartedauen, slik at ønsker man å reise dit, bør man forberede seg godt. Madagaskar er i følge Erik et utrolig fint reisemål for biologiintresserte, som han.