3-min om torsk på klubbmøte 14. mars 2016

The Sacred Cod. Om torskens betydning for kolonialisering og bosetting i New England.

Medlem ÅgeBA hadde forberedt seg til å holde 3-minutters innlegg under klubbens planlagte torskeaften, men at den ble avlyst gjorde ikke temaet torsk uaktuelt.

The Sacred Cod

På samme måte som torsken har spilt en avgjørende rolle for kystbefolkningen i Norge, var torsken alfa og omega i koloniseringen og bosettingen i New England, altså statene fra New York og nordover, dvs. Connecticut, Massachusetts, New Hampshire og Maine. Cape Cod syd for Boston har ikke det navnet uten grunn, navngitt av engelske oppdagelsesreisende Bartholomew Gosnold.

Dessverre kollapset torskestammen på disse kyster og bankene utenfor New Foundland ca 1990 pga. overfiske og dårlig forvaltning. Ingen tok ansvar, og fisket ble mer og mer effektivt inntil alt var fisket opp. Enhver fisker ville tjene mest mulig i konkurranse med andre fiskere som tenkte det samme. Men det går ikke når tilgangen av fisk har en grenset. Den amerikanske økosofen Garreth Hardin gjorde i en artikkel i Science kjent et begrep for slikt, tragedy of the commons, eller «almenningens tragedie».

Du kan lese manuskriptet for innlegget her: 3-min Den hellige torsk