Biene – verdens flittige og nyttige hjelpere

Egil A. Egebakken – en sann og entusiastisk bie-venn

Fellesmøte med Raukvin på Kornmagasinet 29. august 2016

Bier 290820163541

Biene var her først … iallefall lenge før menneskene!

Bienes evolusjon spenner over 125 mill år, de var tilstede under dinosaur-tiden, og når de første plantene kom, mens menneskarten er bare drøye 2 mill år.

Det er 20 000 arter bier på Jorden, hvorav 207 i Norge, gruppert i 7 familier. Biene gjør det meste av pollinering som gjør at frø kan dannes på planter og trær, og derved frukt og bær. Mer enn 90 prosent av blomstervekstene er helt avhengig av honningbier for å formere seg. Uten bier, ingen epler, nøtter, appelsiner, sitroner, meloner, bær, brokkoli eller squash. Uten de flittige biene, vil det gå svært dårlig med avlingene verden rundt!

Hunlen er også en bie. Det er 125 arter i verden, 25 i Norge. Disse er tilpasset klimaet, så mens biene dør ved minus 9 – 10 grader, overlever humlene i mange kuldegrader. Honningbiene i Norge er avhengig av birøkterne for å overleve, for de ordner med husvære (bikuber) og næring vinterstid (sukkervann). Selv om det er 30 gr ute, holder det seg på + 30 inne i kuben. – Heldigvis har interessen for birøkt tatt seg opp.

Hunnbiene er arbeidere som lager honning, dronene er hanbier som befrukter dronningen som har en sædpose hun bruker for  å befrukte sine egne egg. Når dronene har gjort jobben sin, blir de drept. Når dronningen begynner å bli gammel etter 2-3 år og legger færre egg, skjønner biesamfunnet at en ny dronning må på plass. Finurlig opplegg.

Hver bikube produserer ca. 20 kg honning pr. år.

Biedøden (CCD, Colony Collapse Disorder) er et globalt problem som man ikke vet ordentlig hva kommer av. Mistanken går mot sprøytemidler som gjør at arbeiderne forlater bikuben og lar noen få «hjelpebier» igjen da som skal passe på dronningen og biene som ikke er klare ennå.

PS: Vi leser stadig om biedød, at bier faller døde til bakken under bylindetraær, og at desinfisering for å knekke zika-viruset resulterer i massedød. Egebakken fortalte også om varroa, en parasittisk midd som til overmål samarbeider med vingevirus. Stakkars bier! Og oss ……