Spennende foredrag om Shackletons polarferd 1914-1917

Per Sennels holdt et meget spennende foredrag om polarforskeren Ernest Shackleton og hans ekspedisjoner. (04. april 2016)

Sennels om Schacleton

Foredraget var en oppsummering av hans bok «En sort flekk i det evige hvite» som er en dokumentarroman om Ernest Shackletons transantarktiske ekspedisjon 1914 – 1917.

Egentlig var ekspedisjonen ganske mislykket, men Shackleton har allikevel fått heltestatus fordi han klarte å redde sine strandende menn.

Shackleton hadde i 1908 – 09 forsøkt å bli førstemann til Sydpolen, men måtte gi opp før han nådde polen. Etter at både Amundsen og Scott hadde vært på polpunktet var det ikke noen vits i å dra dit som nr 3, så han planla ikke bare å dra fra Weddelhavet til Sydpolen, men han skulle fortsette tvers over Antarktis til Rosshavet, en «tur» på 2 900 km.

Shacleton kjøpte skonnertbarken Endurance av Sandefjords-rederen konsul Lars Christensen. Skuta var bygget ved Framnæs mek. Værksted i Sandefjord i 1912 for å frakte turister til Arktis for isbjørnjakt, som det ikke ble noe av. Endurance la ut fra Plymouth 6. aug. 1914 med kurs for Antarktis og Weddelhavet.

Fra Rosshavet-siden av Antarktis etablerte et annet mannskap fra skipet Aurora en forsyningsbase som skulle legge ut støttedepoter frem mot Sydpolen slik at Shackleton-gruppen hadde nok mat og utstyr til å krysse hele kontinentet.

Endurance var laget for lett pakkis og da Shacleton lot skuta drive inn i Weddelhavet og ble sperret inne av tykk pakkis, ble den etterhvert utsatt for så store påkjenninger at den ble knust av isen og sank, 21. november 1915. Skuta var ikke konstruert for å motstå så store krefter. Shackletons gruppe kom aldri så langt at de fikk startet på turen mot Sydpolen.

På Rosshavet-siden gikk det også ganske galt:  Aurora slet seg fra moringene og drev til havs, ute av stand til å komme tilbake. Sledehundene døde. Etter mange skuffelser, lidelser og slit med dårlig utstyr, fikk Rosshavet-gruppen i allikevel løpet av to sesonger lagt ut depoter som de skulle, men altså til ingen nytte.

Med en forbedret livbåt fra Endurance og fire menn satte Shackleton kursen mot Syd Georgia, og etter å ha ridd av en fryktelig storm, gikk de i land på sydkysten. Etter en strabasiøs tur over fjellet, kom Shackleton og to andre frem til hvalstasjonen Strømsnes 20. mai 1916. Der fikk de hjelp og et skip som dro tilbake og hentet resten av mannskapet fra Endurance.

De strandede fra Aurora ble også reddet, men tre liv hadde gått tapt på den siden av Antarktis.

Per Sennels er opprinnelig fra Oslo, men bor i Røyken. Han er utdannet lydtekniker og kjernefysiker. Han jobber på Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek. Han har tidligere skrevet flere fagbøker, men dette er hans første roman.

Shackleton og Endurance