Røyken RK’s president Sigmund Fauske ga på møtet 09.12.2024 til beste sine refleksjoner over snart 45 år med trening/utdanning av flygende personell – sett opp mot risko for uhell/ulykker innen luftfart. Sigmund har bl.a. vært instruktør i Norwegian Air Shuttle.
Viste frem, og sendte rundt, et eksemplar av en «reserveversjon» (batteridrevet) av det kanskje viktigste instrumentet for flyvning: Den kunstige horisont.
Sigmund startet foredraget med å forklare litt om hjernen, hvordan den er inndelt, og hva de enkelte delene i hovedsak befatter seg med – for deretter å sette søkelyset på pannelappen (frontallappen) og våre kognitive egenskaper: Kognitive funksjoner viser til ulike ferdigheter som har å gjøre med oppfatning av omgivelsene, hukommelse, forståelse, beslutnings-tagning, problemløsning, læring og kommunikasjon.
Det sentrale er de 5 sansene smak, hørsel, syn, følelse, lukt – og den sjette, den som gjør at vi «uopphørlig, uten bevisst anstrengelse eller synets hjelp, hvor våre lemmer befinner
seg i rommet og hvilken posisjon de har i relasjon til hverandre og verden omkring.«
Andre navn på den 6. sans er propriosepsjon, kinestese og proprioseptiv sans – eller rett og slett» magefølelse»?
Vi forsto etterhvert hvorfor Sigmund startet foredraget slik han gjorde, for det er jo helt avgjørende for sikkerhet i luften at pilotene sanser signalene fra instrumenter, lyder fra motorer etc. og tolker dem korrekt.
Intrumentpanel i cockpit er omfattende og kompliserte for et utrent øye, men pilotene vet at de er satt opp med tanke på at oppmerksomheten rettes mot de viktige parametrene, som høyde, fart, elektrisk strøm og motortilstand.
Forhold som påvirker hjernen – og dermed sanser og kognitive evner – er tretthet, utmattelse, «spatial disorientation» (romlig desorientering) og G-krefter – men også selektive observasjoner.
Det siste ble demonstrert ved en videosnutt der to grupper med 5 personer i hver, kledd i hhv. likeartet hvitt og sort som kastet ball til hverandre. Oppgaven var å telle antall ganger hvitkledd person kastet ballen til en annen hvitkledd person. Etterpå spurte Sigmund om noen hadde sett noe «som ikke skulle vært der.»uvanlig». – Det var ingen i forsamlingen som hadde observert en gorilla som vandret over gulvet, eller at bakgrunnen skiftet farge fra grønt til rødt!
Konklusjon: Hjernen er selektiv, avhengig av omstendigheter.
To poenger til:
- Samhandlingen i cockpit mellom en super-erfaren kaptein og en mindre erfaren co-pilot (målt i antall flytimer), ref. Flight 294 West Air Swedens fatale endeligt pga. instrumentfeil på kapteinens panel, mens co-pilotens panel viste korrekt.
- Hvis situasjonen er uventet, men krever handling: PUST! Oksygen tilføres og hjernen klarnes – bra for sanser og kognitive evner.
Hele presentasjonen kan lastes ned på egen enhet, klikk HER
Sigmund-om-flyvning-og-hjerneKildehenvisninger, for nedlasting, klikk HER
Kildehenvisninger