Isolér huset – spar energi og vær med på «det grønne skiftet»

Røyken Rotayklubbs medlem Arne Østlie fortalte på fellesmøtet med Hurum RK i Sætre 02.09.2024 om hvordan «det grønne skiftet» forlanger bedre tiltak for energieffektivisering av hus.

Arne Østlie Røyken RRK

EU vedtok nye regler for energieffektivisering i 2023, i form av en form av et direktiv, som skal gjelde for hele EØS-området. Dette betyr at krav som stilles må inn i norsk lovverk og bestemmelser. Men siden det er et direktiv og ikke en «regulation», har vi som kun EØS-medlem muligheter til å tilpasse implementeringen.

Avgjørende om tiltak må iverksettes er hustes energiklasse:

  • A-B:  Lavenergibygninger, passivhus.
  • C:  Nye bygninger som i hovedsak tilfredsstiller de nyeste byggeforskrifter og bygninger etter noe eldre forskriftskrav med effektivt varmesystem.
  • D-G: Bygninger som er bygget under eldre forskrifter enn dagens

Eldre hus som ikke er utbedret, vil normalt få en karakter nederst på skalaen.

Et av kravene er at alle boliger, nye og gamle, blir klassifisert til A-B innen 2050, men det er ikke satt krav til når de enkelte husene må være slik. Det er overlatt til den enkelte stat å iverksette tiltak («pisk? og gulrot»).

Foredraget inneholdt mye nyttig informasjon om isolering av hus, støtteordninger etc. Presentasjonen kan sees nedenfor, og/eller lastes ned HER.

Energy Efficiency Directive

Det handler om å kutte i energiforbruket for boliger. Kuttene skal foregå på denne måten, ifølge direktivet (se et factsheet og mer oversiktlig dokument HER. Se også EUs nye regler om energieffektivitet er vedtatt. Hva betyr dette for deg og meg?)

  • Det skal kuttes 16 prosent av energiforbruket i boliger til 2030, sammenlignet med forbruket i 2020. 
  • I 2035 skal man ha passert 20-22 prosent reduksjon i energiforbruket, sammenlignet med 2020-nivået. 
  • Halvpartene av kuttene skal komme i den delen av boligmassen som er minst energieffektiv i dag 
  • Landene må ha gode støtteordninger til forbrukerne, som for eksempel skattefradrag, momskutt og rene støtteordninger 
  • Fritidsboliger, verneverdige bygg og bygg der det teknisk eller økonomisk er vanskelig å gjennomføre energieffektivisering er unntatt 

Det er beregnet at alle må tilfredsstille energiklasse F i 2030 for alle boliger for å nå målet i 2050.

Implementering i Norge

EUs medlemsland får to år på seg til å implementere bygningsenergidirektivet i nasjonalt regelverk, men Norge som en del av EFTA og EØS vil måtte vurdere nærmere hvordan direktivet (bygningsenergidirektivet) vil bli implementert her.

Norge har imidlertid forpliktet seg til å oppfylle Parisavtalen i samarbeid med EU, og det er sannsynlig at vi vil se en regelutvikling på dette området også i Norge.

Regjeringen har lagt EU-direktivet ut på høring, og høringsuttalelsene er under bearbeiding. Ifølge statusnotatet av 11.03.2024 arbeides det nå med et posisjonsnotat – og deretter skal det lages et gjennomføringsnotat.

Foredrag-Rotary-om-energieffektivisering-Sept.-2024-pdf-1