Interessant om kloakk og gråvann

VEAS holder Oslofjorden ren og produserer gjødsel og energi

Klubben hadde besøk av Torbjørg Skryseth 21. september. Med lang fartstid i VEAS – Vestfjordens Avløpsselskap, herunder mangeårig sjef for VEAS-laboratoriet, ga hun til beste et veldig interessant, og dyktig fremført, foredrag om bedriften og hva den gjør med all «gørra» som havner i avløpet.VEAS 210920152608Konsentrerte rotarianere følger godt med! Bildet viser noen fra en fullsatt møteplass. Vi skimter Torbjørg Skryseth fil venstre i bildet.

VEAS håndterer kloakk fra halve Oslo, Bærum, Asker, Nesodden og Røyken. Bare 1,6 % av volumet stammer fra oss i Røyken. Et rørsystem i kombinasjon av tunneller og rør på havbunnen bringer råstoffet i fritt fall, med start i Groruddalen, til Bjerkås og fjellhallene der VEAS har sine installasjoner.

VEAS ble opprettet i 1976 for å rydde opp i gufne forhold i Oslofjorden. I 1982 startet driften som et rent mekanisk renseanlegg. Diverse gjenstander som Q-pins, bind og gebiss ble filtrert ut. Senere kom kjemisk rensing av fosfor pga. avrenning fra jordbruksområder og senere biologisk rensing av nitrogen iht. Nordsjøavtalen. Bly fra eksos fra blytilsatt bensin var en utfordring, likeledes radioaktivitet etter Tjernobyl-katastrofen og miljøgiftene PCB, PAH og bromerte flammehemmere.

Mye kan leses ut av avløpsvann: Narkotikabruk, alkoholbruk, antibiotikabruk. Det er sporingsstoffer i det meste! Og i 3.000 liter/sekund som passerer VEAS er det litt av hvert.

VEAS produserer 40.000 tonn gjødsel som distribueres til jorder fra Elverum til svenskegrensen og sørover til Arendal. Det hjalp veldig med fjerning av ekkel lukt etterat anlegget for utvinning av metan ble etablert. Nå er VEAS nesten selvforsynt med energi!