Eminent foredrag om det forestående kirkevalg

Den Norske Kirke i støpeskjeen

Hans om kirkevalget

President Hans Frivold er kandidat til Tunsberg bispedømmeråd.

Hans innledet med at kirken i Norge nå var fjernet fra Grunnloven. Det er nå en egen lov om Den norske kirken som gir kriterier for medlemskap, organisering og ansvarsområder for de ulike organer. Ved kirkevalget skal det velges medlemmer til menighetsråd i de 3 sognene i Røyken kommune og det skal velges 4 medlemmer til bispedømmerådet i Tunsberg bispedømme. Disse er også delegater til Kirkemøtet. Lokalt er det kommunen gjennom Fellesrådet som styrer pengestrømmen til sognene. Etter kirkeloven har kommunen ansvar for å finansiere både å bygge og vedlikeholde kirker, for gravplasser og for stillinger til knyttet til kirkene og dens administrasjon, inklusive kontorhold. Menighetsrådene disponerer stort sett bare kirkekollekten.

Til bispedømmerådsvalget er det to lister, nominasjonskomiteens liste og Åpen folkekirkes liste. Åpen folkekirke har som program å få innført liturgi for likekjønnet ekteskap. Dette er et kontroversielt spørsmål, der det også er ulike syn mellom kandidatene på nominasjonskomiteens liste. Spørsmålet er splittende i kirken, og svaret er avhengig av tolkningen av evangeliene og Luther.

Hans konkluderte bl.a. med at kirken har utfordringrer når ting skal «gå seg til» iht. endringer i organisering og ansvar i Kirkeloven som ble gjort gjeldende 01.01.2014.

PS fra nettansvarlig: I høringsuttalelsen «Veivalg for fremtidig kirkeordning» redegjøres det for endringene i Kirkeloven i 2013, se  https://kirken.no/globalassets/kirken.no/om-kirken/slik-styres-kirken/kirkeradet/2014/desember/kr_52_1_14_veivalg_kirkeordningen_hoeringsnotat_utkast.pdf