Veteraner fra internasjonal tjeneste

Fellesmøtet Raukvin/Røyken RK på Kornmagasinet 23. oktober 2017 handlet om våre veteraner fra internasjonal tjeneste.

Roy Hovdan ga først innblikk til hans tjeneste i UNIFIL Norbatt IX i Libanon og hvordan det er å være veteran, dvs. hvordan blir livet etter endt tjeneste. Hans tema var «veteran og stolt av det». Det å være veteran er ingen diagnose, men kompetansebeskrivelse. Han poengterte at alle kommuner bør opprette veteranplan. Så langt er det bare fåtall kommuner, som har klart dette. Røyken er ikke en av dem. Man har jobbet fra veteranenes side for å komme i mål før kommunesammenslåing, men det ser ikke ut å lykkes.

Bernt Martin Jahre, nestleder i NVIO Drammen og omegn.

Det er fem veteranorganisasjoner i Norge, hvor av NVIO er den største. NVIO – Norges Veteranforbund for Internasjonale operasjoner- ble stiftet 16.11.1955. Det er 59 lokallag og 7500 medlemmer.

NVIO arrangererveterantreff, organiserer forskjellige grupper (marsj-, villmarka- og mc-gruppe og hedersløpet) og aktiviteter, samt kameratstøtte. De har landsdekkende telefontjeneste. Stiftelsen Veteranhjelp kan gi økonomisk akutthjelp (har hjulpet veteraner siden 2008).

De aller fleste veteraner klarer seg helt utmerket uten hjelp og idag følges veteranene opp av Forsvaret på en helt annen måte enn i 1950/60 tallet. Da måtte veteranene klare seg alene etter hjemkomst. Han poengterte også at tjenesten i Afganistan har vært tøffere og man har der vært involvert i strid helt fra ankomst til hjemreise.

NVIO har sekretariat i Oslo (lønnet av Forsvaret). Idag takker Norge sine veteraner med å  tildele medalje(r) på en verdig og høytidelig vis. For mange har medaljen blitt tildelt etter bortgang.