Røyken i gamle dager – fra en som kan mye om det!

Terje Martinsen holdt et glitrende foredrag på møtet 3. april 2017


Terje har et utmerket utgangspunkt for dette foredraget som han har holdt mange ganger opp gjennom årene: Han er pensjonert lektor bl.a. i historie, tidligere ordfører, kultursjef, forfatter av en rekke lokalhistoriske artikler og skrifter, samt redaktør og forfatter av de to lokalhistoriske bøkene Røyken 1840-1940 og Røyken 1940-2000.

Terje startet med myter og realiteter rundt det gamle navnet Raukvin og dagens Røyken.  Gikk deretter gjennom bygdas bosetning som har vært knyttet til Oldtidsveien, gjennom flere tusen år.

Gårdsnavn gir en god indikasjon på når den enkelte gård er ryddet. De fleste gårder har blitt delt i mange mindre bruk for å gi utkomme til flere sønner. Han kom også inn på husmannsordningen som etter hvert ble tatt i bruk over hele landet.

Deretter tok han for seg bygdas industrihistorie med iseksport, trelasteksport, båtbygging, steinhugging og eksport av den berømte «Røykengranitten». Videre tok han for seg produksjon av teglstein på mange steder i bygda, sementfabrikasjon i nesten 100 år på Slemmestad, klesfabrikk i Åros, og mye mer.

Hele foredraget ble krydret med gode historier.

Det var et godt besøkt møte med 12 medlemmer og 3 gjester.

(Tekst og foto: Per Olav Leren)