Sikkerhetspolitiske utfordringer for Norge

Fra «dyp fred» til terror og usikkerhet

Departementsråd i Forsvarsdepartementet Erik Lund-Isaksen
brukte dette kartet som bakgrunn for sine betraktninger (31.10.2016):kart-norge-portner

Se på kartet og tenk over at Russland har sin største militære kapasitet på Kola-halvøya – med en latent skrekk for å bli innesperret av styrker fra vest. For Russland er skeptisk til det som foregår i NATO. Russland slikter økonomisk, befolkningen opplever dårligere kår og myndighetene skaper et fiendebilde i landet.

Russland søker respekt og betydning i verden, og Putins doktrine er å beskytte alle russere. Etter Ukraina er dialogen med Vesten stort sett brutt. Retorikken hardner, og det ene ordet kan fort ta det andre i en eskalering. Putin rekrutterer sine nærmeste fra FSB og det borger for få motforestillinger. En risikofaktor i seg selv.

Europa er mangfoldig, og landene i sør har sitt å slite med, mens Polen, Litauen, Latvia og Estland er opptatt av at Russland er en trussel. Det er russiske kolonier i de baltiske landene, og Kaliningrad-enklaven ligger midt i området. Det er ikke lenge siden Russland «eide» Baltikum.

Hva med Norge? Vi har opplevd 1945 da Sovjet frigjorde Finnmark – og dro hjem. Vi har i alle år levd i forståelse med den store nabo i øst.
Russland har klare planer om å gå inn i Finnmark for å beskytte våpensystemene på Kola, dersom det blir nødvendig. Finnmark og Nord-Norge er «portneren» som må tas dersom det drar seg til konflikter i andre deler av verden som gjør at Kola risikerer å bli stengt inne.

Hva gjør Norge? Det handler om å følge med (nye jagerfly, nye overvåkningsfly, nye ubåter) og satse på NATO. Landmakten diskuteres: Skal vi ha tunge styrker (tanks etc) stasjonert i nord, eller skal vi ha lette, kjappe tropper (terrengkjøretøyer etc.)? Norge trenger landmakt.

Terrortrusselen er en følge av hva som har skjedd/skjer i Midt-Østen. Det pågår en kamp mot Vesten som følge av «uheldige disposisjoner».

Hybrid krigføring er «the name of the game». Derfor cyberforsvar for å forhindre at infrastruktur (elektrisitet, telefon, vann, jernbane, betaligssystemer mv) lammes (hacking) som følge av en konflikt et eller annet sted i verden.

Se på kartet en gang til. Det er ikke langt fra Kola til Østersjøen ….

lund-isaksen-311020163605
Deprtementsråd i Forsvarsdepartementet Erik Lund-Isaksen i Røyken Rotaryklubb

Lund-Isaksen illustrerte sin posisjon i Forsvarsdepartementet med å spørre forsamlingen om noen husket Sir Hunpfrey i serien «Yes, minister». Departementsråden er dept’ets høyeste embetsmann og Regjeringens mann.

Politikere kommer og går, men departementene består. De står for kontinuiteten og besitter historiekunnskapen.