» USA i dag» av førstelektor Mr. Drew Rogers. 22.10.2018

Drew er kjent for sitt glødende engasjement i foredragene sine, og så også 22. oktober i Raukvin Rotaryklubb

Bilderesultat for drew rogers oslo    Bilderesultat for drew rogers oslo

Drew er tidligere amerikansk statsborger, men har bodd i Norge i nesten 40 år.

Han er førstelektor og underviser i dag ved Oslo Met. i internasjonal kommunikasjon. Han er en sterkt politisk engasjert person og har en blogg hvor amerikansk politikk er hovedtema. Han er kjent for sitt glødende engasjement i foredragene og innledet dagens tema med å si.

«Forrige gang jeg var her i klubben og fortalte om det forestående presidentvalget i USA påstod jeg at Trump ikke kom til å vinne. Jeg tok da feil og nå tør jeg ikke tippe hva som skjer med valg i USA lengre».

Også denne gangen holdt han et spennende og engasjerende foredrag.

Han tok utgangspunkt i USA sin historie for 400 år siden da landet ble skapt av utvandrere fra Europa hvor det var krig og innbyggerne ble undertrykket.

I det nye landet var frihet, uavhengighet og individualisme sentrale begreper. Også i dag har amerikanere en veldig tro på sitt system, dvs. det å ha frihet er identisk med demokrati. Dette demokratiet har en rekke grunnpilarer som i dag blir utfordret på mange måter. Drew nevnte bl.a;

  • En fri og uavhengig presse. Idag er det mye fake news i USA. De fleste amerikanere søker info på nettet/facebook. Hans påstand «Amerikanere er de mest underholdte og minst opplyste folkeslag»
  • Rettsvesenet. Ikke fritt og høyesterett blir idag stadig mer politisert
  • Rettsvesenet i USA er komplisert. Sentrale deler av rettssystemet hører under enkeltstater og det blir stadig oftere konflikt mellom lokale lover og det sentrale lovverket. Føderal domstol foran Høyesterett. Skaper konflikter og er tunggrodd.
  • Frie og fair valg. Stadig forsøk på å begrense antall mennesker som kan stemme. Disse reglene settes av respektive enkeltstater. Drew nevnte i denne sammenhengen krav til fast adresse for å kunne stemme. Utelukker feks. studenter og grupper av immigranter.
  • Likhet. Hvordan oppfattes det av flertallet av amerikanere at Trumps skattelette på 150 milliarder US dollar går til de rikeste??
  • Tillit. Tillit til det offentlige/institusjoner i USA er  veldig lav. Undersøkelse viser at bare 10% av de spurte stolte på Kongressen. Drew hevder at indirekte mener Trump «Hvis amerikanere ikke har noen/noe å stole på, så må de stole på meg».

Drew påpekte likevel følgende positive fakta for  USA;

  • Økonomien går bra
  • Produktiviteten øker
  • Virksomheten går bra
  • Arbeidsledigheten går ned

Drew påpekte følgende negative utvikling for USA;

  • Lønningene har ikke økt på mange år for den jevne amerikaner
  • Bøndene sliter og er bekymret for fremtiden. De støtter likevel Trump.I Dakota produserer over 90 % av bøndene soyabønner som ble eksportert til Kina. Pga. handelskrig kjøper Kina nå soyabønner fra Brasil. Drew påstår- » Hvis Trump mister støtten fra bøndene er han ferdig! «.
  • Handelskrigen påvirker prisene i USA negativt. Ofte inneholder over 50 % av det som produseres i USA råstoff/deler kjøpt fra utlandet. Varene blir nå dyrere å få inn og dyrere å eksportere. Dette skaper inflasjon. Sentralbanken øker da renten som igjen betyr mindre netto for folk.
  • Middelklassen er viktig for stabilitet og vekst i alle land. I USA er den nå  redusert fra 62 til 49 %. Over 50 % av middelklassen i USA sliter i dag.
  • Økende fattigdom i USA. 1 av 5 barn opplever matmangel !.
  • Trump driver en politikk hvor han «isolerer» seg og som konsekvens isolerer da verden USA.

Det er valg i USA om to uker. Som Drew påpekte så samarbeidet demokratene og republikanere tidligere. Det kan de ikke i dag. Demokratene tåler ikke Trump og de er imot alt han står for. Trump møter også mye motstand hos næringlivet.

Drews påstand om kommende valg;

  • Demokratene tar Representantenes hus
  • Senatet beholdes av republikanerne

Til slutt snakket Drew litt om Trumps påstand om at klimautfordringene i dag ikke er menneskeskapt. All internasjonal forskning viser at det er tilfelle. Drew viste til en rapport om at hvis temperaturen stiger opp mot 2 % i US, vil deler av landet rundt år 2100 bli liggende under vann.

På tross av dette tror over 50 % av Kongressmedlemmene at klimautfordringene ikke er menneskeskapt. Selv Miljødepartementet sier nå at det i deres kommunikasjon ikke lenger er tillatt å skrive eller snakke om menneskeskapt klimakrise.

Drews siste påstand; «Trangen til individualisme har ødelagt for demokratiet i USA. Dette presser landet mot stupet !!!»

Av totalt 13 fremmøtte inkludert 2 gjester deltok vår klubb med 5 medlemmer på dette møtet.
Tekst og foto: Arnulv Lemme/28.10.2018