Sverre Lodgaard, statsviter i NUPI, foredrag Intercity-møte Vettre 15.10.2018:
Alle veier fører til Midtens Rike – Kinas nye rolle i internasjonal politikk
Sverre er vel kjent som en kapasitet på Kina-spørsmål og holdt et svært spennende foredrag. Han tok utgangspunkt i Kinas 4000 års lange historie og at landet også i tidligere tider var en økonomisk stormakt.
Idag har Kinas øverste politiske ledelse følgende målsettinger:
– landet skal gjenoppstå som en ledende økonomisk stormakt
– landet satser på økt produktivitet og økonomisk vekst
– Kina er for globalisering og multinasjonalt samarbeid
– landet skal ligge lavt når det gjelder internasjonale konflikter
– inviterer andre land til å bli med på den økonomiske veksten i Kina
– Kina søker «venner» som de kan inngå avtaler med
– strategien er åpenhet, men på Kinas premisser
Stikkord; Der USA trekker seg ut – går Kina inn.
I denne sammenheng tok Sverre utgangspunkt i en plansje (se bilde ovenfor) med overskrift » Chinas Proposed New Silk Road».
Denne viser tre » veier» som landet satser på i sin strategi om å bli størst:
- fra Kina og gjennom Pakistan til havnebyen Gwadar mot Arabiahavet.
Kina har satset milliarder for å bygge vei/jernbane gjennom Pakistan for å sikre seg gode transportveier og havnekapasitet nærmere Afrika og til Europa
- Fra nord i Kina via små stater sør for Kasakhstan til Iran og videre via Istanbul opp til Moskva og deretter inn i Europa. Også her satser landet stort på å får til en transportvei til Sovjet og Europa
- Fra havnebyer sør i Kina og sjøveien via Thailand, Indonesia, Bangladesh,Siri Lanka via Afrika og deretter via Suez Kanalen til Hellas og videre inn i Europa
Disse prosjektene binder Kina sammen med Europa og Afrika. Hvor mange år det vil ta, vet ingen. Men Kina har ambisjoner. De søker venner og med deres økonomiske vekst bidrar de også til utvikling i de respektive land. Altså et VINN-VINN opplegg.
Kina har som strategi at de ikke velger side i interne konflikter og blander seg heller ikke inn i landenes egne anliggender. De går heller ikke inn med militær makt i de landene de bidrar/har prosjekter. Samtidig skal ingen land utelukkes i Kinas vekstambisjoner. Som eksempel nevnte Sverre at det franske oljeselskapet Total nå er ute av Iran, mens Kina er på vei inn som erstatter. Kina ønsker å være med i Midt Østen.
Kina ønsker å utnytte de naturresursene som er i mange land til hjelp i landet og bidrag til sine egne vekstambisjoner.
Kina og USA konkurrere i dag om å være størst. Kinas økonomi passerte USA i 2014. Sverre stilte også spørsmålet om dette maktspillet kunne ende i krig. Det mente han ikke det ville være noen risiko for.
Til slutt tok Sverre for seg Kinas forhold til menneskerettighetene. I USA er det individet som står i sentrum. I Kina er det staten som bestemmer. I Europa er vi midt i mellom, og menneskerettigheter er sentrale for å ha et godt utviklet demokrati.
Retningen i Kina er at staten blir sterkere og det er dessverre negativt for demokratiutviklingen i landet. Han mente at den kinesiske ledelsen må lytte mer til folket.