Guvernørbesøk i Røyken Rotaryklubb 29.10.2018

Svein Eystein Lindberg holdt et glimrende foredrag, med stor entusiasme

Her avbildet med president Per Olav Leren (til høyre)

Røyken Rotaryklubb hadde 29 oktober årets besøk av årets Guvernør Svein Eystein Lindberg. Møtet ble avholdt i klubbens stolte lokaler på Høyenhall i Røyken. Klubben møtte med styret, ledet av klubbens president Per Olav Leren. Klubben har for tiden 19 medlemmer og har charterdato 5 oktober 1971.

Referat fra guvernørens møte med styret

Per Olav Leren orienterte om klubbens status og hovedaktiviteter. Klubben er aktivt med i Region 4 sitt store årlige prosjekt Semiaden som foregår i september hvert år ved Semsvannet i Asker. Arrangementet samler sammen midler til NAKUHEL gjennom en aktivitetsdag og et større kunstlotteri. Her bidrar vi med 10 til 12 medlemmer på selve arrangementsdagen i tillegg til forberedende møter som begynner allerede våren før.  Klubben deler også ut prisen «Gutten i Røyken» en gang i året. Dette er en ærespris for uegennyttig innsats for andre og virksomhet som ellers ikke blir lagt merke til. I fjor ble den tildelt Per Olav Berg en kulturpersonlighet i Røyken som iherdig har arbeidet for mangfoldet kulturaktivitet i Røyken samt har vært en av de sentrale personer under arbeidet med å etablere «Sekkefabrikken kulturhus» på Slemmestad. I år et det også fremmet verdige kandidater til prisen som skal utdeles i desember.

Klubben jobber aktivt for å øke medlemstallet etter mal fra andre klubber og Distriktet. Siste 2 år har klubben fått 3 nye medlemmer, men vi har i samme periode hatt 2 dødsfall og en utflytting til annen klubb.

Røyken Rotaryklubb har en flott og levende hjemmeside på internett som oppdateres hver eneste uke med referater og nyheter.

Fremover har klubben intensjoner om å samarbeide med en organisasjon kalt «Vision for All» som er en gruppe optikere som reiser ut til verdens fattige på egen regning og risiko. De sjekker og kontrollerer syn og deler ut briller de har samlet inn i Norge.

Røyken Rotaryklubb har tidligere hatt studentutveksling, men ikke de senere år. Vi hadde RYLA kandidat for 2 år siden og planlegger for ny kandidat i 2019. Vi har ett medlem som aktivt deltar i ungdomsarbeidet i hele Region4. Vår erfaring er at ungdomsutveksling er så stort prosjekt at det må planlegges godt på forhånd med en 3års tidshorisont og gjerne i samarbeid med flere klubber.

Notater fra guvernørens foredrag

Svein refererte fra Rotary Convention i Toronto og hadde med seg verdenspresident Barry Rassin,s motto:

Theme logo 2018-19 EN
Logoen illustrerer øystaten Bahamas som er Rassin’s hjemmebase: Hav på alle kanter og vakre solnedganger. Rassin er bekymret – klimaendringene kan gi havstigning som medfører at øystaten drukner.
Verdenspresidentens budskap – ordlagt av guvernøren – er:
  • Vi må ta medlemsutvikling på alvor. Gi medlemsverving og medlemsutvikling prioritet. Få med ungdommen, flere kvinner, de flerkulturelle som søker nettverk
  • Polio er ikke utryddet helt – Rotary trengs! Hver krone klubben eller du gir til polio så gir stiftelsen til Bill & Melinda Gates to kroner. Alle klubbene nå må holde trykket oppe slik at vi kommer i mål med Polio+. Vi er nå svært nær målet om utryddelse av denne sykdommen.
  • Sats på ungdomsarbeid – RYLA, Rotaract, ungdomsutvikling
  • Øke innbetalingene til The Rotary Foundation. Målet her er 100USD pr medlem per år.
  • Rotary Leadership Institute en nå kommet godt i gang og det er mulig å melde på medlemmer til vårens kurs.

Guvernøren avsluttet sitt foredrag med å gi reklame til The Rotary International Convention i Hamburg 2019.

Møtet ble forøvrig avsluttet med en god debatt om etikk og moral med utgangspunkt i Rotarys regelverk og 4- spørsmålstesten  og Rotarys yrkeskodeks. (Se lysbildeserien nedenfor.)

Referat v Sverre Baard Strand ( AG Region4)
30 oktober 2018

Min presentasjon-klubbesøk Røyken