Årets guvernør-besøk i Røyken Rotaryklubb

Nyvalgt guvernør for Rotarydistrikt 2310, Sven Asmussen i Røyken Rotaryklubb på Høyenhall.

Mandag 13. november besøkte guvernør Sven Asmussen Røyken Rotaryklubb for å få innsikt i hvordan klubben drives og å informere om utviklingen i Rotary International og Rotary i Norge.

Med seg hadde han fersk informasjon fra Rotary-kongressen 2017 i Atlanta. Det var her Rotary Foundation ble grunnlagt for 100 år siden. Fondet finansierer Rotary-prosjekter som  fremmer verdensforståelse og fred gjennom humanitært arbeid, skole og utdannelse til alle og utveksling av ungdom på tvers av kulturer. – Også ungdom fra vårt område har hatt utbytte av Rotarys ungdoms­utvekslingsprogram og årlige ledelsesseminar (RYLA).

Det hittil største enkeltprosjektet er Polio Plus som har som mål å utrydde poliomyelitt i verden. Prosjektet startet i 1985 og siden da er mer enn 2 milliarder barn blitt vaksinert mot polio, og målet er nesten nådd. Rotary-fondet har lagt inn mye mer enn 1 milliard dollar i dette arbeidet, som også er støttet av Bill og Melinda Gates Foundation.

– For å komme igang med Polio plus i 1985 ble det avholdt et lotteri som alle klubbene internasjonalt ble pålagt å arrangere, og Røyken Rotaryklubb toppet listen over best resultat i verden, i forhold til medlemstallet. Det ble lagt merke til internasjonalt!

Guvernør Sven Asmussen la vekt på at Rotary International er en sterk og anerkjent organisasjon som får finansiell støtte til prosjekter, ikke bare fra Gates – i Atlanta stilte et dusin mennesker opp og forpliktet seg til mer enn 1,3 milliarder dollar!

I Rotarys fredsprosjekt lærer tenåringer å bli «fredsadvokater», dvs. de lærer å mestre og løse konflikter i skole og i samfunnet forøvrig. Det tredje området Rotary Foundation satser er å bringe rent vann og gode sanitære forhold til mennesker som bor i fattige land, f.eks. Den dominikanske republikk og Ghana – for å nevne et par.

Allerede i 1990 ble miljø- og klimaproblemet tatt opp i Rotary, men det er først nå trusselen virkelig er satt på Rotarys agenda som hovedområde nr. 4. Dette er en Rotary-sak fordi globale klimaendringer går mest ut over de som er mest sårbare i verden, og nettopp disse vil Rotary hjelpe. For å markere dette, er alle rotarianere oppfordret til å plante et tre innen Earth Day april 2018.