Vår lensmann med klare meninger

Lensmann Pål Sørensen hadde et omfattende foredrag på fellesmøtet
13. februar 2017


Tekst og bilder: Per OLav Leren

Et godt besøkt møte med 11 medlemmer og 2 gjester fra Røyken, og 10 fra Raukvin.

En frittalende lensmann Pål Sørensen hadde et omfattende foredrag som var delt i tre tema:
– Politireformen som gir et nytt politidistrikt Sør-Øst.
– Nærpolitireformen som gir en ny organisering av polititjenesten for oss i Røyken
– Kriminaliteten i Røyken

Han startet med et lite hjertesukk om at all omorganiseringen av polititjenesten foregår samtidig med kommune og fylkesreform. Dette kompliserer politireformen, spesielt det som angår lokale forhold.

Politireformen

Denne delen var i hovedsak en oppsummering av det vi hørte i fjor høst:
I vårt område er de fire politidistriktene Øvre Buskerud, Nedre Buskerud, Telemark og Vestfold slått sammen til et nytt politidistrikt Sør-Øst med Christine Fossen som politimester, med hovedkontor i Tønsberg. Der ligger også operasjonssentralen for Sør-Øst.

Han uttrykte noe bekymring for at hovedkontoret kunne bli en mastodont med for mange ansatte på bekostning av lokal bemanning. Retningslinjene sier at det skal være 2 politi pr 1000 innbyggere. Det er normalt stillingshjemler for dette, men ofte mangler det penger til å fylle alle godkjente stillingshjemler.

Nærpolitireformen

Det naturlige ville ha vært en enhet som dekket Lier, Røyken og Hurum. Men med den nye Asker kommune vil det mest sannsynlig være at Røyken og Hurum blir en del av Asker og Bærum politidistrikt med kontor i Sandvika. En kompliserende faktor er at Asker og Bærum politidistrikt er en del av Majorstua (sic) politidistrikt som er en del av Oslo politidistrikt. (Begrepet politidistrikt brukes på flere nivåer).

Det er satt krav til hvor lenge det skal ta før politiet er på stedet etter tilkalling. For Røyken blir dette kravet møtt med sentral i Sandvika, men for 4000 innbyggere i Hurum når man ikke frem i tide.
Beslutninger om disse lokale forholdene med driftssentral og personell skal tas i løpet av 2017.

Kriminaliteten i Røyken 

Kriminaliteten er i endring. Vinningsforbrytelser er nedadgående, mens familievold og seksuelle overgrep er økende. Disse forbrytelsene er ofte ressurskrevende å etterforske. Narkotikakriminalitet i Røyken er hverken verre eller bedre enn andre steder. MEN: Hvis politiet hadde brukt større resurser på narkotikaproblemet hadde man også kunnet påvise mye mere.

En spesiell sak som han avsluttet med var mordet i Røyken før jul der drapsmannen var psykisk syk. I Røyken er det ca. 20 personer som kan betegnes som tikkende bomber. De fungerer greit så lenge de tar medisin, men hvis de slutter med medisin kan de begå alvorlige forbrytelser.