Olav Nøkleby forteller for konsentrerte Rotarianere (klikk på bildet for å få det større)
10. oktober 2016
Møtet var annonsert i RHA og var et fellesmøte med Raukvin Rotaryklubb, og var uvanlig godt besøkt med 15 fra Røyken Rk og 10 gjester.
Foredragets tittel var «Bruk av brenselcelle for kraftforsyning i cruiseskip» v/ John Olav Nøkleby, Veritas. Han er Veritas’ representant i et stort internasjonalt forskningsprosjekt for å redusere utslippene fra cruiseskip når de ligger ved kai.
Prosjektet har pågått siden 2009 med et budsjett på 13,5 mill. Euro og er ledet av Meyer Werft som er verdens ledende verft for bygging av cruiseskip. Kraftbehovet i et cruiseskip kan deles i to: energi til å drive propellene og energi til å drive hotellet.
Som et eksempel brukte han et moderne cruiseskip som ligger ved kai i Oslo. Da er utslippet fra hjelpemotorene som produserer strøm til hotellet, like stort som totalutslippet fra alle andre kilder i byen. Og cruiseskip går om natten og ligger gjerne i havn nesten hver dag hele året.
En brenselcelle kan betegnes som et batteri som drives av hydrogen. Det er meget lave utslipp: null NOx, null SOx og null partikler. «Eksosen» er vann.
Systemet er utprøvd om bord på Viking Lady som er et norsk forsyningsfartøy i Nordsjøen. Forventet levetid for prototypen var 8000 timer, men det gikk 20000 timer før vedlikehold var nødvendig.
Siste generasjon brenselcelleanlegg er nå installert om bord på det finske passasjerskipet Mariella tilhørende Viking Line, og går i fast rute mellom Stockholm, Helsinki og Tallin.
Foredraget ble avsluttet med å se på mulighetene for «grønnere» drift av fergedrift i indre Oslofjord, f.eks. fra Slemmestad eller Sætre til Oslo.
Brenselceller er foreløpig lite egnet til fremdrift av skip/ferger fordi det er lite egnet til raske endringer av kraftmengden. Elektriske batterier er derimot egnet til det, og en vestlandsferge «Ampere» går nå med batterier (dvs en ren el-ferge). Ulempen med batterier at de tappes fort når hastigheten økes, og ladenivået vil avta utover dagen når batteriet kun har kort tid til lading. En el- båt fra Slemmestad til Oslo vil bruke en time mot dagens båter som går inn på ½ time, og vil med dagens batteristandard ikke kunne gå 3 turer på en morgen.