Visepolitimester Jan Erik Strøm om gode sider ved reformen – og om utfordringer
Fellesmøte med Raukvin 19. september 2016
Visepolitimester Jan Erik Strøm forteller om reorganiseringen av politiet
Fritt sitert: «Nærpolitireformen handler om tilstedeværelse – det blir mindre tilstedeværelse geografisk, men mer tilstedeværelse på nettet.»
Politireformen er en pågående prosess som forventes ferdig i mars 2018. Reformen handler om
- geografisk inndeling i politidistrikter
- Oppbygging av spesialistmiljøer
- «politiarbeid på stedet»
- ledelse og styring
I vårt område er de fire politidistriktene Øvre Buskerud, Nedre Buskerud, Telemark og Vestfold slått sammen til et nytt politidistrikt Sør-Øst med Christine Fossen som politimester, med hovedkontor i Tønsberg.
I perioden frem til den nye politireformen er gjennomført har man opprettholdt de gamle distriktene med de 4 tidligere politimestrene som visepolitimestre. Formel tittel på disse fire er «Faglig leder».
Et av de viktigste resultatene med reformen er at det etableres en operasjonssentral i Tønsberg med 10 personer. Denne sentralen som består av personer med ulik ekspertise på bl.a. beredskap, vil spille en hovedrolle i store og små hendelser i hele politidistriktet. Til sammenligning var det 1 person i Hønefoss som samordnet politiarbeidet i Utøyasaken.
En rekke funksjoner er organisatorisk knyttet til denne operasjonssentralen, selv om personer er plassert lokalt: Innsatsledelse, hundepatruljer, plan og beredskap, jurister og forvaltning.
Politidistrikt Sør-Øst vil også etter 2018 bestå av et vist antall geografiske driftsenheter, mest sannsynlig de tre områdene Buskerud, Telemark og Vestfold. Hver av disse vil igjen ha et visst antall lokale politikontorer. Lokal organisering er en prosess der kommunene er deltar. Denne prosessen er en avveining av innsats mellom de tettest befolkede områdene og de grisgrendte strøk. Man må ta hensyn til at det er størst kriminalitet langs aksen E18, dvs Drammen, Tønsberg og Grenland. Samtidig er lokalkunnskap viktig (tilstedværelse). Det er ikke lurt å legge ned alle småkontorene, men noen av dem må nok slås sammen. Nærpolitireformen skal sikre lokal forankring, men det må legges vekt på politifaglige forhold. Forslag til lokale strukturer vil foreligge i november 2016.
De pågående omorganiseringene og innføring av ny teknologi er krevende. Kriminaliteten er i klar endring, der det nå er elektroniske spor i nesten alle typer saker. Dette krever en ny type ekspertise. En viktig endring som er innført er begrepet «Politiarbeid på stedet» der operativ patrulje som rykker ut til et åsted tar bilder og dokumenterer samtaler, funn etc. elektronisk. Den samme gruppen har ansvaret for videre etterforskning og kan dele alle funn elektronisk med diverse ekspertise.
Det er et stort etterslep når det gjelder IT-systemer, F.eks. er det operative systemet fra OL i 1994 fremdeles i bruk.
N
Med de nye retningslinjer for voldssituasjoner – PLIVIO – Pågående LIvstruende VOld, har politiet plikt til å intervenere selv om det er forbundet med risiko.
7. mars 2018 er en viktig milepel, da flyttes operasjonssentralen fra Drammen til Tønsberg.
«Stinn brakke» med interesserte tilhørere
Det var et meget interessant møte der spørsmålsstillerne til slutt måtte avbrytes av presidenten da tiden var ute.
Møtet var et fellesmøte med Raukvin og hadde meget godt oppmøte: Røyken 14, Raukvin 10 samt en ekstern gjest, til sammen 25 møtedeltagere.