Pol Pots kommunistiske eksperiment og skrekkregime

Møtet 6. juni: RRK-medlem Steinar Forsberg tok oss med til Kambodsja.
Les historien om Salath Sar som ble Pol Pot og USAs rolle i den store tragedien.

SKREKKENS REGIME: Røde Khmer – Pol Pot (Kambodsja 1950 – 1975)

Pol Pots skrekkregime

I forbindelse med Vietnam krigen (1955-75) ble det etablert  en del gerilja grupper langs grensen til Vietnam. En slik var Røde Khmer som i utgangspunktet holdt til i den nord-ostlige delen av Kambodsja. De ble stottet av det kommunistiske Nord Vietnam og de deltok sammen med Nord Vietnam i kampene mot  Syd Vietnam/USA.

Salath Sar var nest yngst i en kambotsjansk barneflokk på 9. Hans familie var velstående og hadde nære forbindelser med landets konge familie. Etter endt grunnutdanning reiste han til Frankrike for å studere radio/radio kommunikasjon.

Der hadde han hele tiden nær kontakt med kommunistiske organisasjoner, og etter at han kom tilbake til Kambodsja på 1950 tallet, sluttet han seg umiddelbart til Røde Khmer. Han var en ambisiøs og på enkelte områder meget dyktig mann. Han avanserte raskt innen Røde Khmer, i 1963 ble han valgt som deres leder, organisasjonen vokste og ble kjent for å være ganske brutal. Salath deltok i kampene mot Syd Vietnam/USA mens han samtidig la stadig større deler av Kambodsja under seg. Røde Khmer ble etterhvert meget plagsomme for Syd Vietnam/USA og fra1970 til 1975 foretok USA omfattende bombing av Røde Khmers stillinger inne i Kambodsja. De lyktes ikke med å utrydde organisasjonen, men ca. 500.000 kambodsjanere ble drept som folge av disse bombingene.  Fram til 1975 hadde organisasjonen lagt ca. 2/3 av Kambodsja under seg, de overtok regjeringsmakten og Salath Sar ble valgt til statminister. Han endret samtidig navnet sitt til Pol Pot.

Han satte umiddelbart igang med å implementere sin agrarkommunisme som i korte trekk vil si:

  1. Flest mulig skulle dyrke jordakollektivt (impliserte: gårder ble kollektivisert, personer i andre næringer ble tvangsflyttet ut på landet, alle ble uniformerte, familier splittet, hardt arbeid, sult, sykdom og dårlig helsevesen/lite medisiner)
  1. Fiender av revolusjonen ble utryddet – dvs:
  • Kapitalister
  • Intellektuelle (de med briller)
  • Etnisk rensing (primert vietnamesere og kinesere)
  • Andre motstandere av revolusjonen
  • Barn til overnevnte

(Noen foto av terroren i Kambodia i løpet avPol Pot’s regjeringstid ble vist.)

Uniformeringen besto av at alle fikk utdelt en svart skjorte, en svart bukse, en stråhatt samt en kopp og en tallerken av aluminium samt i noen tilfeller sandaler laget av gamle bildekk. Alle skulle være like.  Befolkningen ble oppdelt/familier splittet i inntil 5 grupper: barn, ungdom og voksne. De to siste gruppene ble også splittet på kjønn. Spesielt de yngste og ungdommene ble utsatt for hjernevasking for å bli gode agrarkommunister. De arbeidet ulønnet på markene fra morgen til kveld – unnasluntring ble av straffet. Matrasjonene var ensidige og sult var derfor et stort problem og sammen med hardt arbeid endte dette ofte med sykdom og død. Tortur var utbredt.

Terrorveldet ble avviklet ved at vietnameserne invaderte Kambodsja i 1979. Pol Pot og hans nærmeste flyttet til nord-vestlige deler av Kambodsja hvor de fortsatte sin geriljavirksomhet.

Pol Pot ble aldri stilt for retten/straffet for sine ugjerninger, men han ble i 1998 satt i husarrest av sine egne og døde året etter.

Ilopet av Røde Khmers aktive periode, ble befolkningen i Kambodsja redusert fra ca 8 mill til ca 5.5 mill – eller med vel 31%  – på folgende måter:

  •  1.5 mill doede av sult, sykdom, slavearbeid (1.200 pr dag i regjeringsperioden)
  •  0.5 mill ble henrettet ( dvs. i snitt ca 400 pr dag i regjeringsperioden)
  •  2.0 mill eller ca 25% totalt (dvs i snit 1.600 pr dag ilopet av regjeringsperioden)

I tillegg til dette kommer de ca 500.000 som ble drept av amerikanernes bombinger (1970 -75 ) for å utrydde Røde Khmer – dvs totalt 2.5 mill eller 31%  av befolkningen døde som direkte/indirekte følge av Røde Khmer fra 1970 – 79

Avsluttningsvis boer nevnes at Pol Pot’s regime ble hyllet og støttet av kommunistiske og venstre radikale organisasjoner fra mange land – deriblant av venstre radikale organisasjoner i Norge.

FLOATING VILLAGE

En serie på ca 25 foto fra Floating Village området ble så vist –  primært for å vise hvordan en del kambodsjanere fortsatt lever – delvis som en følge av at landet ble satt betydelig tilbake i løpet av Pol Pots og røde Khmers aktive periode i Kambodsja.

De som måtte reise til Kambodsja anbefales å besøke Floating Village – i tillegg til Ankor Wat.

Floating City