Asylsituasjonen i Norge – Rotary Intercitymøte 18.04.2016

Asylsituasjonen i Norge v/statssekretær Marit Berger Røsland
Migrasjonssituasjonen og politiet v/Utlendingssjef Kristin Kvigne Ottesen

Intercitymøte Vettre 160418

Assisterende Guvernør Torbjørg Hogsnes åpnet møtet og introduserte regionen og intercitymøtet. Guvernør Trygve Danielsen gjestet møtet holdt et kort innlegg der han serlig minnet om feiringen av TRF’s 100 års jubileum som blir lagt til 24. oktober og FN / Verdens Poliodag. President Rolv Dale i Asker Rotaryklubb introduserte så foredragsholderne.

Marit Berger Røsland tok utgangspunkt i de aktuelle migrasjonstall. I 2015 kom det ca. 1,35 millioner asylsøkere til Europa, en mindre del av disse til Norge. Tallene så langt i 2016 ligger høyere enn ved samme tid som i fjor. Norge tar et stort ansvar internasjonalt ved hjelp til nærområdene og ved å ta i mot 3000 kvoteflykninger gjennom FN (disse er utenom de øvrige asylsøkere). Asylpolitikk handler om å balansere realistiske og idealistiske holdninger. Migrantstrømmen gir et stort marked for menneskesmuglere og det åpnes nye ruter etterhvert som eksisterende ruter stenges ved stadig strengere intern grensekontroll i Europa. Det er store ulikheter mellom situasjonen for ulike land i Europa. Noen er nærmest ikke berørt, noen er rene transittland og noen er destinasjonsland. For å håndtere situasjonen må EU greie å komme frem til felles løsninger helst i løpet av 2016.

Asylsøkere til Norge er dominert av 4 opprinnelsesland: Syria, Irak, Afganistan og Eritrea. En særlig gruppe er enslige, mindreårige asylsøkere.  Dette er etterhvert en betydelig gruppe. I 2015 var det ca. 5300 enslige mindreårige (17%), så langt i 2016 utgjør gruppen ca. 10%. Dette er i hovedsak gutter. Det er ingen holdepunkter for å hevde at de er sendt for å gi mulighet til familiegjenforening, men mange har forpliktelse til å sende penger hjem, og mange har opparbeidet en livslang gjeld for transport/ menneskesmugling. Familiegjenforening gir historisk en merinnvandring på 0,6. Det er lang kø i mottakene. Ca. 20000 venter idag på vedtak og ytterligere 10000 med innvilget asyl venter på bosetting. 57% av asylantene blir bosatt innen 6 mnd. Hovedårsak til lang behandlingstid er usikker identitet. 90% av asylsøkere kommer uten ID-papirer.

Kristin Kvigne Ottesen har vært sjef for PU siden 2013. Da var de omkring 300 ansatte, nå er dette økt til 970. PU ble etablert i 2003 og sorterer direkte under Politidirektoratet. PU har ansvar for alt mottak av alsylsøkere, registrering og Id-bestemmelse. Dessuten har de ansvar for all utsendelse av utviste personer. PU har ikke påtalemyndighet. På Trandum driver PU et lukket mottak som størrelsesmessig er landets 3. største «fengsel». Ottesen beskrev situasjonen i 2015 som ble en stor utfordring med mangedobling av alle oppgaver. Etableringen av alsylmottakssentere (Råde og Storskog) ble gjort i samarbeid med andre berørte etater i løpet av 2 uker!

PU fokuserer på 3 områder: Samfunnssikkerhet, kriminalitet og identifikasjon. Samfunnssikkerhet gjelder identifisering av mulige terrorister og samarbeider tett med PST. Kriminalitet sjekkes ved at alle fingeravtrykk kontrolleres mot internasjonale politidatabaser. Identifikasjon er det store problemet. Bare ca. 6% har med Id-papirer (de som har ankommet over Storskog hadde alle Id-papirer med!). Også for PU er mindreårige enslige asylsøkere en utfordring. Antallet har steget fra 2013/2014 med ca. 1000 årlig til 5000 i 2015. Dette er overveiende gutter med store forventninger, utslitt av reising og harde opplevelser og sinte. 70% kommer fra Afganistan.  De fleste har ikke grunnlag for innvilgning av asyl. Mange blir borte (?) Politiet finner mange i tilknytning til rusmiljø, som brukere eller som selgere. Forsvunnede asylsøkere finnes i et antall i Norge, men politiet anser Norge for å være ganske gjennomsiktig.  Totalt i Europa er det imidlertid en voksende befolkning av uidentifiserte og uregistrerte personer. Dette er en utfordring for politiet i hele Europa og 2016 blir et avgjørende år for om samarbeid vil kunne etableres.

Begge foredragsholdere svarte på spørsmål fra salen og ble behørig takket av President Rolv Dale.