Foredragets tittel var «Kommunevalget 2015 – Ny flertallskonstellasjon – Hva betyr dette for kommunens arealstrategi, samferdsel og miljø/klima tiltak?
Kveldens foredrag var ved Jan Syrstad tidligere medlem i klubben vår. Han er nestleder i et relativt nytt utvalg; Utvalg for miljø, klima og samferdsel.
Jan innledet med en oppsummering av blokkdiskusjonene for det nye kommunestyret. Høyre som fortsatt er det største partiet hadde samtaler med Frp, V og MDG som endte med et samarbeide H, V og MDG. Målsetningen for dette samarbeidet er at Røyken skal være en foregangskommune innen miljø og klimatiltak.
Det utarbeides handlingsplaner for klimatilpasninger, miljø og klimatiltak samt samferdsel.
Hoveddelen av foredraget var viet samferdsel. Han oppsummerte alternativer for tverrforbindelser over Oslofjorden: tunnelløp nr 2 vs alternative broforbindelser. Jan hadde tro på at det ville bli et tunnelløp nr 2 som ville dekke et akutt behov for en forbedring av dagens ene løp (som er stengt 300 ganger pr år). På lang sikt ville det bli en broløsning et eller annet sted.
Han gikk mere grundig inn på den nylig utgitte «KVU Oslo Navet». (Konseptvalgutredningen for økt transportkapasitet inn mot og gjennom Oslo). Utredningen hadde som mandat å se på alternative løsninger for den raskt økende trafikkmengden inn mot og gjennom Oslo. Selv om utredningen kun gjelder Oslo og Akershus vil resultatet ha stor betydning for Røyken, Hurum og resten av nedre Buskerud. Hovedtrekket i utredningen er at lokaltransport vil gå inn mot knutepunkt der folk må skifte transportmiddel inn til Oslo.
For Røyken vil Asker være det aktuelle knutepunktet, med jernbane og buss som lokaltransport dit. Hvis lokaltransporten ikke blir god nok, vil en slik løsning føre til at folk velger bil.
For Røyken vil det være viktig med et godt båttilbud inn mot Oslo.