Dramatiske fortellinger fra Afghanistan 2009-2010

Sanitetsoperative erfaringer fra Afghanistan 2009-2010

var tittelen på foredraget til Harald-David Meum mandag 26. oktober holdt for en nesten fulltallig klubb – sekretær Per Olav registrerte 90% fremmøte.

H-D Meum 261020152664 til innleggVi fikk et glimt fra innsiden om dramatikken av en som opplevde den direkte og på kroppen. Meum har erfaring fra internasjonale operasjoner i Bosnia, Sudan – og altså fra Meyhmane i Afghanistan.

Meum var sjef for sanitetskompaniet Medcor, en organisasjon opprettet og utstyrt for å evakuere og behandle sårede i strid. Ca 50 menn og kvinner fra 5 nasjoner, med fullt feltsykehus og (amerikansk) operasjonsstue, redningshelikoptre utstyrt for åpne kirirgiske inngrep.

Den norske ISAF-kontingenten i Afghanistan mistet dessverre soldater – i alt 10 personer, og 5 av dem under Meums tjenesteperiode. Den 25. januar 2010 ble Claes Joachim Olsson drept av en veibombe. Den 2. mai 2010 ble 16 av våre soldater omringet og beskutt, uten sjanse til å komme unna uten hjelp utenfra, først fra amerikanske jagerfly, og deretter fra kamphelikoptre. Av de 16 ble 9 såret i angrepet – flere dødsalvorlig. Han som hadde 48 splinter på høyre side av kroppen ble regnet som «ikke alvorlig skadet». Det sier noe om hva man mener med «alvorlig skadet» når man er i strid.

Kort tid etter Meum forlot Afghanistan, ble 4 norske soldater drept av en veibombe (27. juni 2010). Det ble hardt for en som fremdeles var i tjeneste og var personlig kjent med de drepte.

Harald-David Meums foredrag gav oss et innblikk i en verden som for oss, og de fleste andre her i landet, heldigvis er ukjent.

Lenker:

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/afghanistan/stoerste-tap-av-norske-soldatliv-siden-andre-verdenskrig/a/10002463/

https://no.wikipedia.org/wiki/Krigen_i_Afghanistan_(2001%E2%80%93)#Norsk_bidrag

PS: To av klubbens medlemmer har tjenestegjort i FNs fredbevarende styrker. Det er Erik Swift i Tysklandsbrigaden etter krigen, og Arnulf Lemme.