Drammengranitt, Røykengranitt – eller Hyggengranitt?
Dagens møte (28.09.2015) var et fellesmøte med Raukvin på Kornmagasinet. Røyken RK var godt representert (i disse ferietider) med 7 medlemmer. Temaet var Steinindustrien i Hyggen ved Arne Karlsen og Jan Erik Ask, begge representanter for «Historiegruppen i Hyggen».
Presentasjonen beskrev steinindustrien som varte i nærmere 100 år, med bryting og eksport av Røyken-granitt (også kalt Hyggen-granitt / og korrekt navn er Drammens-granitt). Granitten var virkelig storindustri med 200 arbeidsplasser på det meste, og ble eksportert til store deler av verden og ga solid inntekt.
De som ikke hadde anledning til å møte, men er interessert i å få litt innblikk i dette temaet, kan skaffe seg heftet «Steinhoggeriene i Hyggen» som er skrevet og utgitt av «Historiegruppen i Hyggen». Heftet koster 50 kr og selges bl.a. på Eillyhs Thaimat i Hyggen.
Dagsaktuelt: Røyken og Hurums Avis melder 29.09.2015 at den nye svømmehallen i Røyken på Bråset skal kles i Røykengranitt.
Et søk på «nettet» fant en artig artikkel: Kulturhistorisk oppdagelsesferd – steinbrudd!
Granitt er en dypbergart der magmaet har størknet nede i dypet (jordens indre) under høy temperatur og stort trykk. Avkjøling har skjedd langsomt over lang tid, derfor ligger krystallene i samme mønster (krystallstruktur) og de har omtrent samme størrelse. Krystallstrukturen er også velutviklet av samme grunn, og kløven er som regel god i alle retninger.
Drammensgranitt Historisk sett har drammensgranitten vært en av de viktigste natursteinsprovinser i landet (Oxaal 1916), mens produksjonen i dag er ganske beskjeden. De viktigste historiske bruddområdene var Hyggen, Røyken, Svelvik og Nedre Eiker (Solbergelva), hvorav driften ved Hyggen var av særlig stor betydning.
Også interessant? Steinindustriens vokabular