Besøk av sognepresten ved Røyken kirke

Sogneprest Jørund Ø. Midttun forteller om kirkelivet

Sogneprest Midttun 090220152174

Kirken som institusjon er inne i en ny tid, forteller sogneprest Midttun. Grunnloven er endret slik at § 2 om at Norge er en protestantisk evangelisk nasjon er erstattet med en livssynsnøytral formulering, og Kirken er skilt ut fra staten. Det diskuteres om Kirken skal etableres som egen juridisk enhet. Men det er fremdeles slik at kirkens menn er tilsatt av staten, og kummunene har ansvaret for kirkene.

I den obligatoriske skolen er religionsfaget nøytralisert – kristendomsfaget er erstattet med KRLE-faget (Kristendom, Religion, Livssyn og Etikk). Antall vielser i kirken og barnedåper er redusert i de siste 10 år, men alle de som døpes kommer stort sett igjen som komfirmanter. Og det er i gjennomsnitt ca. 600 personer som deltar i kirkens aktiviteter i uken. Kirken har med andre ord en solid plass i lokalsamfunnet.

I Røyken kommune driver kirken aktivt med trosopplæring i hjemmet og barne- og ungdomsarrangementer. Den store satsingen er nå oppføringen av Spikkestad kirke som skal bli et flerlivssynsbygg med fasiliteter også for mennesker med annet livssyn enn kristendommen. Selve kirkesalen vil romme 600 mennesker. Sist jul var det behov for tre gudstjenester i Røyken kirke på julaften, og med en storsal på Spikkestad vil det bli plass til alle som vil oppleve det kristne budskap på en slik dag.

På www.royken.kirken.no kan du lese mer.