Klimatoppmøte 2014 i Den Gamle Logen

Interessant og skremmende

Det var fullt hus i Den Gamle Logen 12. november 2014 da presidenten i Oslo Vest Rotary Klubb, Knut S. Søraas ønsket velkommen. Etter introduksjonen overlot han ordet til utenriksminister Børge Brende, etterfulgt av kveldens hovedtaler Dr. R. K. Pachauri, leder av FNs klimapanel. I foredraget «The Relevance of Science for Climate Policy: IPCC’s 5th Assessment Report» gikk Pachauri gjennom hovedkonklusjonene i Synthesis Report, som er en syntese av rapporter fra 4 store arbeidsgrupper, som igjen baserer seg på omfattende forskning. Rapporten ble lansert 2. november i København med FNs generalsekretær til stede.

Teknas president Lise Lyngsnes Randeberg ledet paneldebatten og styrte spørsmål fra salen.
Pachauri og Lyngsnes DGL 141112

Bildet er hentet fra http://www.tekna.no/

Og konklusjonene: Klimeendringene skjer NÅ, Risikoen er overveldende for at de globale systemer i hav, luft og jord vil endres dramatisk pga. temperaturøkningen. Ingen vet når dette kan skje, for klimamodellene fanger ikke opp brå endringer, som f.eks. hurtigsmeltingen i Arktis. Vi må derfor legge om fra fossil energi til fornybar energi i stor skala NÅ. ALLE må gjøre sitt, men politikere globalt har en spesielt ansvar for å sette rammer og legge til rette for samspill med bedriftene og samfunnet forøvrig.

Ved avslutningen av arrangementet ble Pachauri utnevnt til æresmedlem av Oslo Vest Rotary Klubb.

National Geographic har en grei artikkel på http://news.nationalgeographic.com/news/2014/11/141102-ipcc-synthesis-report-climate-change-science-environment/